Egészség

Nem titok, az alábbi kis lépésekkel te is sokat tehetsz a rák ellen!

Vannak olyan életmódbeli tényezők, melyeket ha betartunk, csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Tegyünk az egészségünk érdekében:

  • Csökkentsük a húsfogyasztást!

Sok tanulmány rávilágít arra, hogy a rák kialakulása kapcsolatba hozható a nagy mennyiségű húsfogyasztással. Törekedjünk sok zöldség, gyümölcs illetve rost bevitelére, amely segíti az emésztést, csökkenti az emésztőrendszer megterheltségét.

  • Érezzük jól magunkat a bőrünkben!

A boldogság és az optimizmus nem üres szavak, ezek birtokában hosszabb lehet az életünk, kisebb az esélyünk  a betegségekre. Nem szükséges óriási változásokat eszközölni, hogy jobban érezzük magunkat. Elég, csupán ha beiktatunk néhány apróságot a mindennapjainkba, amitől közérzetünk és önbizalmunk is jelentősen javulhat. Minden nap szánjunk 15-20 percet arra, amit igazán szeretünk csinálni. Olvassunk, nézzünk filmet, hallgassunk zenét, sportoljunk, éljünk társasági életet, süssünk, főzzünk, kinek mi az a cselekvés, ami közben ki tud kapcsolni, ami feltölti egy kicsit energiával. Keressük meg az életünkben a szépséget és a boldogságot, törekedjünk a harmonikus, kiegyensúlyozott életre!

  • Emeljük meg a D-vitamin bevitelt!

Pont azok a vitaminok bizonyulnak a leghatékonyabbnak az egyes rákfajták megelőzésében, melyekből az emberek többsége hiányt szenved – ilyen például a C-vitamin, az E-vitamin, és a D-vitamin. Sok rákos beteg esetében jelentős D-vitamin-hiányt mutattak ki. A D-vitamin napfény hatására képződik a bőrben, ám az őszi-téli hónapokban a minket érő napfény mennyisége jelentősen csökken, ezáltal szervezetünkben D-vitamin-hiány alakul ki. Egy egyszerű vérképből kimutatható a D-vitamin szint, érdemes időt szánni rá, és pótolni ezt a létfontosságú vitamint.

  •  Jóhangulat hormon

Napfény hatására képződik szervezetünkben a szerotonin nevű hormon, amely a jó hangulatért felelős. Hatására teljesítőképességünk javul, rosszkedvünk alábbhagy. A nap erősíti a lelkünket, amely a rák megelőzésében nagy szereppel bír, töltsünk minél több időt a szabadban!

  • Szabaduljunk meg a túlsúlytól!

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több betegséggel találja magát szemben. 40 éves kor körül a szervezetünk megváltozik, ilyenkor általában már az anyagcserénk is lassabb egy kicsit. az évek múlásával sem lehetetlen elérni a karcsú alakot, csak egy kis odafigyelésre van szükségünk! Azt érdemes előre megértenünk, hogy nem lesz néhány nap alatt álom alakunk, kitartónak kell lennünk. A kardió edzések, mint például a kocogás, biciklizés, séta, úszás erősítik a szívet és érrendszert, segítenek több kalóriát égetni, a testsúlyt pedig alacsonyan tartani. Heti 2 és fél óra edzés elegendő a rák kockázatának csökkentéséhez.

  • Iktassuk ki a hozzáadott cukrot!

A fokozott cukorfogyasztás nem csupán a plusz kilókban látszik meg. A finomított szénhidrát fogyasztás eredményeként első lépésben kialakul az inzulinrezisztencia – amely számos nőgyógyászati probléma kialakulásához vezet – majd a hasnyálmirigy kimerülésével létrejön a cukorbetegség. Sőt jóval nagyobb a kockázata a hasnyálmirigyráknak annál, aki túl sok cukrot fogyaszt. A finomított kristálycukor nem csupán a reggeli kávénkban és a süteményekben van jelen, számos olyan táplálék is bővelkedik benne, amelyről nem is gondolnánk (gyümölcsjoghurt, müzli szelet, salátaöntet). Helyettesítsük a cukrot sztíviával, nyírfacukorral. Iktassuk ki a cukros üdítőket, fogyasszunk helyette ásványvizet, gyógyteákat.

  • Fordítsunk több időt az alvásra

A kutatók összefüggést találtak a rák kialakulása és a túl kevés,rendszeresen 7 óránál kevesebb alvás között. A tanulmányok szerint a jelenség a melatonin, az alvási ciklust szabályozó hormonnal van összefüggésben.

  • Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták szedése akár 50%-kal csökkenti a petefészekrák esélyét 5 év folyamatos szedés után. Mindemellett vegyük igénybe rendszeresen a szűrővizsgálatokat!

Mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk érdekében!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial