Blogolunk / Egészség

9 ok, amiért érdemes mentát ültetni.?

A mentának rossz híre van, mert ha elültetjük a kertünkbe, és elfelejtjük, akkor mindenhol elburjánzik, és lehetetlen megfékezni, mivel könnyen szaporodik egy darab szárral vagy gyökérrel, és mindig visszanő. Ezért célszerű ezt a fajta növényt kis helyen, például cserépben elhelyezni, és ma meglátja, miért érdemes a növénygyűjteményét mentával bővítenie.

1 – A BORSMENTA GYORSAN NÖVEKSZIK
A borsmenta gyorsan növő növény, ezért elszigetelt helyen kell tartania, hogy megakadályozza a terjedését a kertjében.
A mentát ültethetjük a földbe, de a körülötte lévő helyet kövekkel kell betakarni, hogy a menta ne terjedjen túlságosan.
Ennek ellenére a menta a kövek között is kihajt, ezért célszerű leszedni az új hajtásokat, amelyeket látunk.

2 – EGY EDÉNYBEN JOBB
Nyilvánvalóan a legjobb megoldás, ha cserépbe ültetjük a mentát, mert így ellenőrizhetjük, hogy ne nőjön tovább ott, ahol nem kellene. A menta gyors növekedése miatt a saját igényeinknek megfelelően meg tudjuk metszeni.

3 – ÁRNYÉKBAN TERMESZTVE
Jó ha a kertje vagy a veteményeskertje sok árnyékot ad, mert a mentának ideális az ilyen hely.
Igaz, hogy a napfény nagyon jót tesz a mentának, de az is igaz, hogy a menta alkalmazkodik az árnyékos helyekhez; kevesebbet fog nőni, de nem hagyja abba.

4 – KÖNNYEN TERMESZTHETŐ
Ha új menta növényeket akarunk kapni, akkor ez egyszerű, levágjuk a szárakat, amelyeknek a levelei kis méretűek, körülbelül 10-15 cm-esek, és vízbe tesszük őket, el kell kerülnünk, hogy a levelek víz alatt legyenek, ezért a szárakat meg kell tisztítani a felesleges levelektől, hogy elkerüljük a rothadást. Egy idő után látni fogjuk a gyökerek kibújását, és az új dugványok készen állnak az ültetésre.

5 – FELEDÉKENY VAGY? NINCS PROBLÉMA.
A mentát teljesen elfelejtheti, és boldogan élhet tovább gyakori öntözés nélkül, mivel a menta szárazságtűrő.
Gyakori trágyázást sem igényel, de évente legalább egyszer, tápoldatozza meg.

6 – VONZZA A HASZNOS ROVAROKAT
A menta virágai mindenféle beporzó rovart vonzanak a kertbe, például méheket, darazsakat, pillangókat, stb.

7 – JÓ A HÁZIÁLLATOKNAK
A csirkék szeretik a friss fűszernövényeket, és a menta számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely emésztéssegítőként jót tesz nekik.
A menta antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és elűzi a parazitákat, feltéve, hogy a csirkék étrendjében naponta egy halom menta van.
Ha juhai, tehenei vagy kecskéi vannak, jól jöhet egy kis menta, ezért próbálja meg nagy mennyiségben ültetni, hogy ideális legyen az ellátása.
Macskák és kutyák számára is jó lehet. A macskamenta (Nepeta cataria) néven ismert menta a macskák kedvence, megeszik a leveleit és a virágait is.

8 – ÉLELMISZER-ÖSSZETEVŐ
A menta ideális összetevője a leveseknek, mert frissességet ad nekik, emellett teát vagy fagylaltot is készíthetünk mentával.

9 – GYÓGYNÖVÉNY
A borsmentának számos egészségügyi előnye van. A mentának például nyugtató tulajdonságai vannak. A borsmenta infúziója segít javítani az emésztésünket és felfrissíti a leheletünket.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial