Mely betegségek tartoznak a bélfertőzések közé?
Azok, amelyek a beleket érintik és gyomor-bélrendszeri betegségként jelentkeznek (hasmenés, hányás, hasi fájdalom).
Ezek közé tartoznak a bakteriális jellegű fertőzések: vérhas, szalmonellózis, tífusz, kolera, jersinózis; vírusos bélfertőzések: rotavírus, adenovírus, enterovírus, norovírus, hepatitis A.
A bélfertőzések az év bármely szakában előfordulhatnak, de nyáron és ősszel gyakoribbak.
Hogyan terjedhetnek a bélfertőzések?
Az enterális fertőzések fő átviteli mechanizmusa a széklet-száj úton történő átvitel, amely többféle úton történhet:
Érintkezés – háztartási – piszkos kézzel és a személyes higiéniai szabályok elhanyagolásával;
Élelmiszer útján – fertőzött élelmiszer fogyasztásával;
Víz útján terjed – rossz minőségű víz fogyasztásával vagy vízben úszás közben történő lenyeléssel.
A fertőzés levegő útján terjedő mechanizmusa lehetséges, ha a bélfertőzés kórokozója vírus.
Elkapható-e bélfertőzés egy beteg emberrel való érintkezés után?
Igen, lehetséges, különösen egy szervezett közösségben – iskola, óvoda, nyári tábor stb.
A legnagyobb veszélyt a betegség egészséges hordozói és azok jelentik, akiknél a betegség enyhe formában fordul elő.
Milyen tünetei vannak a bélfertőzéseknek?
A bélfertőzéseket általában laza széklet, hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz és általános rossz közérzet kíséri.
A bélfertőzés lehet tünetmentes, ebben az esetben a személy a fertőzés egészséges hordozójává válik.
Mit kell tennem, ha bélfertőzés tüneteit észlelem?
Ha bélfertőzés tünetei jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz, és ne kezelje magát!
Különösen kisgyermekek esetében. Gyorsan kiszáradnak, ami súlyos szövődményekhez vezet.
Hogyan védekezhet a bélfertőzések ellen?
Tartsa be a személyi higiénia szabályait:
- Alaposan mosson kezet az ételek elkészítése és fogyasztása előtt, valamint a WC-használat után és az utcán;
- Tartsa tisztán a gyermekek kezét, és tanítsa meg őket a helyes személyi higiénia gyakorlására;
- Igyon forralt vagy palackozott vizet;
- Figyelje az élelmiszerek lejárati idejét;
- Evés előtt alaposan mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket;
- Óvatosan kezelje a nyers élelmiszereket hővel;
- Tartsa az élelmiszereket a hűtőszekrényben. Ne hagyja a főtt ételt 2 óránál tovább szobahőmérsékleten;
- Az élelmiszereket megfelelően tárolja a hűtőszekrényben: ne engedje, hogy a nyers és a főtt élelmiszer érintkezzen egymással;
- Tartsa a konyhát tisztán és mentesen a törmelékektől és rovaroktól, például csótányoktól és legyektől.
- Csak az erre a célra engedélyezett tavakban úszhat.
- Tavakban és medencékben való fürdéskor tartsa távol a vizet a szájától.
A személyes higiénia a bélfertőzések megelőzésének alapja. Vigyázzon magára és maradjon egészséges!
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.