Ezek az élelmiszerek felbecsülhetetlen segítséget jelentenek a szervezet számára. Jobb drágább, de egészségesebb élelmiszereket vásárolni, mint készételeket enni és gyógyszerekre költeni.
1. Sárgabarack
A sárgabarack béta-karotint tartalmaz, amely megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a szervezet belső struktúráit.
2. Avokádó
A gyümölcsöt alkotó olajsav, telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet és növelik a nagy sűrűségű lipoproteineket.
3. Málna
A málna gazdag ellagsavban, amely segít megállítani a rákos sejtek növekedését. C-vitamint is tartalmaz.
4. Mangó
A közepes méretű mangógyümölcs körülbelül 57 mg C-vitamint tartalmaz, ami az ember számára szükséges napi bevitel. Ez az antioxidáns segít megelőzni az ízületi gyulladást, elősegíti a sebgyógyulást és erősíti az immunrendszert.
5. Sárga dinnye
A dinnyében található C-vitamin és béta-karotin két nagyon erős antioxidáns, amelyek segítenek megvédeni a test sejtjeit a fokozott szabadgyök-tevékenységgel járó károsodástól.
6. Áfonyalé
Segít a hólyagban lokalizált fertőzések leküzdésében a baktériumok szaporodásának gátlásával. Egy csésze áfonyalé mindössze 144 kalóriát tartalmaz. Az áfonyalé és a különböző áfonyaitalok erős vízhajtó hatásúak.
7. Paradicsom
Az egyik legerősebb karotinoid, a likopin a paradicsomban található. Antioxidánsként működik. Tanulmányok szerint a paradicsom csökkenti a hólyagbetegség és a gyomorbetegség kockázatát, valamint 50%-kal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, ha naponta fogyasztják.
8. Szőlő
Ezek a kis gyöngyök a vas egyik fő forrása, segítve az oxigén szállítását a szövetekbe.
9. Füge
A füge jó kálium- és szénhidrátforrás; B6-vitamint is tartalmaz, amely felelős a szerotonin, az „örömhormon” termeléséért.
10. Citrom
Limonént és C-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek a rák megelőzésében. A citrom nagyon kevés kalóriát, zsírt és szénhidrátot sem tartalmaz.
11. Hagyma
A hagyma bővelkedik a legerősebb flavonoidban, a kvercetinben. Tanulmányok szerint a hagyma csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét.
12. Articsóka
Ez a látszólag szokatlan zöldség jelentős mennyiségű szilimarint tartalmaz, egy antioxidánst, amely csökkenti a bőrrák kockázatát, emellett a rostok szabályozzák a vér koleszterinszintjét.
13. Búzacsíra
Egy evőkanál a napi szükséges magnéziummennyiség mintegy 7%-át tartalmazza, ami megelőzi az izomgörcsöket. A búza szintén jó E-vitaminforrás.
14. Lencse
A lencse izoflavonjai jól „elnyomják” a mellrákot, és rostot tartalmaz, ami javítja az egész test működését.
15. Rákfélék (kagylók)
Az ezekben a tengeri ételekben található B12-vitamin támogatja az idegműködést és a szellemi képességeket, valamint – ezek az élelmiszerek tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges vasat, magnéziumot és káliumot.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.