Érdekesség

Találtak pár vargánya gombát az erdőben, de ahelyett, hogy megfőzték volna ezt tették velük

A gomba nélkül jó pár ételt lehetetlen finoman elkészíteni. Általában a gombát vásároljuk, vagy az erdőben szedjük. Ez egy nagyon kellemes elfoglaltság, de még kellemesebb, ha a gomba a telkünkön, sőt, házunk kertjében terem meg. Te is szeretnél vargányát termelni az ablakpárkányodon? Most megmutatjuk, hogyan teheted ezt meg!

thdfsgdsfgk0q

Vargánya termesztése

1. A gomba szedése

A gomba termesztésének első lépése, hogy szednünk kell gombát az erdőben. Ez egy nagyon felelősségteljes dolog, a legszebb vargányákat kell kiválasztani. Mindössze két, három gombára lesz szükséged, de ezeknek nagyoknak, kifejletteknek és tisztáknak kell lenniük. Akkor a legjobb, ha a gombák kalapja nagy és lédús, mert ekkor a legtöbb bennük a spóra, amivel továbbszaporíthatjuk a gombát.

fgdsfgluk1

2. A gomba előkészítése

Miután leszedtük és hazavittük a gombát, alaposan mossuk meg és vágjuk nem túl nagy darabokra. Ezután le kell darálni, megfelelő erre a célra, a húsdaráló használata, de adott esetben késsel is apróra vághatjuk. Csak a kalapokkal foglalkozzunk, a gomba tönkjével ne, mert csak ezekben van a spóra, amire szükségünk lesz a szaporításhoz.

sdfgdfsgluk2

3. A gomba beáztatása

Ha a fentiekkel kész vagyunk, elő kell készítenünk a gombaültetést is. Ehhez egy vizes keverékre lesz szükségünk, ami a következőkből áll: víz (négy liter) és élesztő (50 gramm). Megjegyezendő, hogy ez a mennyiség két, három nagy gombakalap esetén értendő!

A természetben a gomba szaporodását azon vadállatok biztosítják, amik megeszik a gombát. A gyomorban, mely egy agresszív (savas) környezetnek számít, a spórák aktivizálódnak és „felébrednek”. A mi feladatunk egy ehhez nagyban hasonlító környezet előidézése, hogy a spórák felébredjenek. Ezért van szükségünk az élesztőre.

Vegyünk hát egy kisebb edényt, tegyük bele az apóra vágott (ledarált) gombát, és öntsük fel vízzel. Az a legjobb, ha esővizet, vagy kútvizet használunk. Viszont semmi esetre se boltban vásárolható vizet, hiszen ezzel a munkánkat tönkretehetjük. Tegyük bele az élesztőt is, alaposan keverjük össze, majd másfél-két hétig hagyjuk állni sötét és meleg helyen.

gfdfgdsfuk3

4. A gomba ültetésének előkészítése

Miután a két hét eltelt, a keveréket vegyük elő és újra, alaposan keverjük át. Ebből a keverékből nem kell túl sok, mindössze 2 deciliter. Ezt tegyük bele két liter vízbe és alaposan keverjük el benne. Most már valóban készen állunk az ültetésre!

dfgdgdfuk4

5. A gombák elültetése

A gombák termőtestének kifejlődéséhez szimbiózisra (két vagy több különböző faj egyedeinek szoros együttélése) van szükség, ezért érdemes szobanövények mellé ültetni. A tapasztalt gombászok véleménye szerint a vargányafélék elsősorban a liliomfélékkel alakítanak ki gyökérkapcsolatot, így ezek közelébe ültetve érhetjük el a legnagyobb eredményt, ez a leghatékonyabb módszer, de bátran kísérletezhetünk más növényekkel is.

Az „ültetéshez” csak öntsük a vizes keveréket a szobanövények tövébe. Ne spóroljunk a vízzel, hiszen a cél az, hogy a lehető legtöbb aktív spóra kerüljön a földbe, így a növények gyökeréhez közel. Ezekből fejlődhetnek majd ki a termőtestek. Miután az ültetéssel végeztünk, nincs más teendő, mint várni a végeredményt.

dfgsdfgsd-veluk5

Arról, hogy hogyan is kell végbevinni a fent leírtakat házi körülmények között, íme, egy szenzációs videó:

Most már te is tudod, hogyan termeszthetsz gombát otthon, akár az ablakpárkányon is. Láthatod, hogy ez nem kerül sok pénzbe, illetve nem igényel sok időt. Éppen ezért, miért ne próbálnád ki te is? Ha sikerül, saját termesztésű vargányából készült ételekkel kápráztathatod el a vendégeidet.

Amennyiben te is részt veszel ebben a nem mindennapi kísérletezésben és sikerül gombát termesztened otthon, oszd meg velünk a tapasztalataidat, tanácsaidat, fotóidat. És ne feledd ezt a cikket megmutatni barátaidnak, ismerőseidnek is!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial