Érdekesség / Tippek

Nem bírsz a gyerekkel, folyton hisztizik? Ezzel az egyetlen kérdéssel sokat javíthatsz a helyzeten!

Minden gyereknél előfordul, hogy hisztizik, mit tehetünk ilyenkor? Egyáltalán kell tennünk valamit? Egy Brazíliában élő anya most megosztja veletek az ő általa helyesnek gondolt megoldást, amely nagyon egyszerű és működik.

Az anya ezt nyilatkozta: Nem vagyok pszichológus és nincs túl sok tapasztalatom a gyerekek hisztiének csillapításában, egy hétköznapi anya vagyok, a kislányom 5 éves. Én azt vallom, hogy megtaláltam a megoldást amely megváltoztatja a gyermekem gondolkodását, amikor elkezd hisztizni bármilyen előzmény nélkül. Most pedig elmondom a történetet.

A kislányom óvodába ment és attól félt, hogy sohasem fogja megszokni, itthon is minden a legrosszabbul ment. Alisa sűrűn hisztizett a semmiért. Az óvodában azt javasolták menjek vele pszichológushoz. A pszichológus sok hasznos tanáccsal látott el, az egyik nagyon logikusnak tűnt. Erről akarok most mesélni nektek.

A pszichológus elmondta nekem, hogy a gyerekeknek el kell mondanunk, hogy mi tudjuk ők mit éreznek. Egy hiszti ideje alatt mindegy milyen okból történik, segítenünk kell a gyermekünknek. (5 évesnél nagyobb gyerekről van szó) Azért, hogy megértsék és elgondolkodjanak rajta mi történik velük ilyenkor. Amikor elismerjük a gyerekeink érzéseit és hagyjuk, hogy részt vegyenek a probléma megoldásában, akkor könnyedén leállíthatjuk a hisztit.

Adott az esemény: a gyerek készen áll, hogy hisztizzen. Nem számít az ok- eltört a baba keze, menni kell aludni, nem sikerül befejezni a házi feladatot, vagy egyszerűen csak nem akarja a gyerek azt csinálni amit kérnek tőle. A szemébe nézünk a gyereknek és nyugodt hangon ezt kérdezzük: Ez egy nagy probléma, közepes vagy kicsi?

Amikor a kislányom elkezdett azon gondolkodni, mi történik vele, kezelhetővé vált. Felteszem neki a kérdést, ő válaszol és együtt megtaláljuk a megoldást. Legtöbb esetben a kislányom magától azt kéri találjuk meg együtt a megoldást. A kisebb problémák a legegyszerűbbek, míg vannak olyan dolgok amelyek közepesen bonyolultak. Megoldjuk, de nem abban a percben.

Ez abban segít a gyereknek, hogy megértse vannak olyan dolgok amelyeknek a megoldása időbe telik. Ha a probléma komoly, akkor több időre van szükség a megoldáshoz. Azt a dolgot amit a gyerek fontosnak tart, nem kell figyelmen kívül hagyni, még akkor sem ha semmiségnek tűnik. Segítenünk kell a gyereknek, hogy megértse a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogyan szeretné.

Egy nem is olyan régen történt szituációban ez a “recept” sokat segített. Vásárolni mentünk, Alisa azon töprengett mit vegyen fel, főleg olyankor jelent ez problémát, amikor kint hideg van. A kedvenc nadrágját akarta felvenni, de én kimostam. Ő már kezdett ideges lenni erre én megkérdeztem tőle: “Alisa, ez egy nagy probléma, közepes vagy kicsi?” Ő rám nézett és ezt mondta”Kicsi”. Mi már tudjuk a kis problémák gyorsan megoldódnak. Kértem, hogy mondjon megoldásokat a problémára. Ő gondolkodott és ezt mondta: ” Válasszak másik nadrágot”. Mire én azt válaszoltam – Van néhány nadrágod, amiből választhatsz. Ő mosolygott és bement a szobájába, felvenni egy nadrágot. Megdicsértem, hogy talált megoldást, egyedül a problémára. Nagyon fontos a gyereket megdicsérni, azért mert sikerült neki, ez pontot tett a mostani problémára.

Nem hiszem, hogy van csodamódszer a nevelésben, minden fejlődési szakaszon együtt kell végigmennünk a gyerekkel, ez a legfontosabb. Van mikor mi is hibázunk a megoldásban, de elég bátorságunk kell legyen, hogy beismerjük és kipróbáljuk más módszereket, amelyekkel megoldhatóak a problémák. Legyünk megértőek a gyermekkel és kommunikáljunk vele, a problémák megoldásához fontos, hogy megértsük őt és megbeszéljük, mit érez. Én megtaláltam a megoldást számunkra, remélem ti is megtaláljátok!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial