Blogolunk / Egészség / Tippek

NE HAGYD FIGYELMEN KÍVÜL A FOGÍNYVÉRZÉST! Lehet, komoly…

Ha azt veszed észre, hogy az ínyed vérzik fogmosás közben, keresd fel a fogorvosod.

Ínybetegségről beszélünk ha fogínygyulladástól szenvedsz. A plakk kialakulása egy fehérjeréteg megtapadásával kezdődik, melyben pár óra elteltével megjelennek a baktériumok. A baktériumok a nyálból, ínybarázdából táplálékhoz jutnak és szaporodni kezdenek. Ezzel párhuzamosan újabb baktériumok telepednek meg a plakk felszínén. A plakk képes ásványi anyagok megkötésére, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő felülete érdes, ezért kedvez a további plakk felrakódásnak. A fogkő kialakulása után egyenes út vezet a fogínygyulladáshoz. Nagyon fontos, hogy rendszeresen távolíttassuk el a fogkövet a fogorvos segítségével.

A fogkő veszélyei

Ha a foglepedék megmarad a fogaidon, és nem rendszeresen jársz a fogorvoshoz, hogy eltávolítsa a fogkövet, azt kockáztatod, hogy gyulladás és duzzanat alakul ki a szájüregedben. Ebben az esetben már a fogmosás is fájdalmas, és elkerülhetetlen a vérzés.

Sokan nem is tudják, hogy már akkor is lehet fogínygyulladásuk, amíg még nem is érzik a fájdalmat.

Ha nem fordítsz kellő figyelmet a megelőzésre, még rosszabb következményei is lehetnek, esetleg a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Az ínybetegségek komoly problémákat okozhatnak, mint például, szívbetegség és cukorbetegség – a (National Institute of Dental Research) adatai szerint.

Hogyan lehet megőrizni a fogak egészségét?

A legjobb módja annak, hogy megvédd magad a fogínygyulladástól, a rendszeres szájhigiénia. Fogat kell mosni legalább naponta kétszer, egyszer pedig este lefekvés előtt használj fogselymet, amely segít eltávolítani az ételmaradékokat és az egyéb káros anyagokat. Így megakadályozhatod a fogkő képződését.

Járj fogorvoshoz rendszeresen, hogy megelőzd a szájüregi betegségek kialakulását.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial