Blogolunk / Egészség

Miért törnek és repednek a körmeim?

loading...

Mindez egy fontos vitamin hiányának köszönhető.

A kalciumhiány nagyon veszélyes lehet. A kalciumban szegény étrend hatására a szervezet egy PTH nevű hormont termel. Ez a hormon lebontja a csontszövetet, hogy ellensúlyozza a vérben lévő csökkent kalciumszintet. Ha hosszú ideig kalciumhiányban szenved, megnőhet a csontritkulás kockázata.

Az alábbiakban részletezzük a kalciumhiány jeleit és tüneteit. Ha úgy gondolja, hogy ez a probléma áll fenn, beszéljen orvosával az étrendjéről és a napi pótlási lehetőségekről.

loading...

Lábgörcsök. A csökkent kalciumszint miatt az idegvégződések görcsbe rándulhatnak. Ezért az éjszakai görcsök a vádliban, a combhajlítókban és a combizmokban a kalciumhiány gyakori jele.

Bizsergés vagy zsibbadás. A görcsös idegvégződések mellett a kezekben és lábakban jelentkező bizsergés vagy zsibbadás is a kalciumhiány másik jele lehet.

Törékeny, réteges körmök. A fogakhoz és a csontokhoz hasonlóan a körmök is kalciumot raktároznak. Ha lepattogzanak, hiány lehet ebben az elemből. Növelje a tejtermékek fogyasztását, egyen több zöld zöldséget, és váltson dúsított élelmiszerekre. Ennek eredményeképpen észreveheti a különbséget körmei szilárdságában.

Alvási problémák. A kalcium elősegíti a melatonin nevű alváshormon termelődését. A kalciumszint megemelkedik, amikor a szervezet mély álomba merül. Ha nem képes mély alvási állapotot elérni, akkor kalciumhiányban szenvedhet.

Lógás. Amikor a kalciumhiány miatt csontjai meggyengülnek, a teste görnyedéssel reagál. Nyak- és hátfájást is észlelhet.

Memóriazavar. Az olyan neurológiai tünetek, mint a memóriavesztés és a hallucinációk a kalciumhiány jeleinek tulajdoníthatók.

Rohamok. A kalcium fontos a megfelelő neurotranszmitter-működéshez és az izomösszehúzódáshoz. Következésképpen a kalciumhiány egészséges embereknél is okozhat görcsöket.

Ha úgy gondolja, hogy kalciumhiányban szenved, egy pohár extra tej megivása nem elég a probléma megoldásához. Fontos, hogy keresse fel orvosát, és beszélje meg vele a tüneteket.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial