1) A tojás olcsó forrása a kiváló állati fehérjének
A tyúktojás fehérjéje szinte teljes mértékben felszívódik a szervezetben: 98%-ban. Ez lehetővé teszi az optimális izomtömeg fenntartását. Mindeközben kalóriaértéke egyáltalán nem magas: 100 grammonként körülbelül 50 kcal.
Ezenkívül a tojásfehérje fogyasztása csökkenti a túlzott étvágyat (a tudósok szerint majdnem egyharmaddal!), és az anyagcsere – fordítva, növekszik, így a test feszesebbé és karcsúbbá válik. Egyébként a tyúktojás fehérjéje a biológiai érték referenciájaként elfogadott, bármely más állati vagy növényi fehérjével összehasonlítva.
2) A tyúktojás vitaminok és tápanyagok tárháza
A tojássárgája természetes multivitamin komplexnek tekinthető: 15 vitamint és számos értékes ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Különösen jelentős az A-vitamin (egy közepes tojásban a napi szükséglet 5%-a) és a D-vitamin (a napi szükséglet 10%-a) tartalma, amelyek hagyományos étrendünkből gyakran hiányoznak.
3) A tojásfogyasztás segít megőrizni a csontok erejét
A tojás sárgájában található D-vitamin az, ami garantálja a kalcium és a foszfor felszívódását, és fontos része a csontritkulás elleni védelemnek, amely a kor előrehaladtával mindenkit fenyegetni kezd. A tyúktojás rendszeres beépítése az étrendjébe biztosítja, hogy erős csontjai mellett erős, szép fogai is legyenek!
4) A tojás erősíti az immunrendszert
A tojás pozitív hatással van az immunrendszerére, mivel nagy adag vitamint és más tápanyagokat tartalmaz. A tojás különösen az aminosavak teljes készletét tartalmazza, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, és védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben azoknak, akik fogyasztják. Emellett napi legalább egy tojás elfogyasztása elegendő luteint biztosít, amely megvédi a szemet az időskori degenerációtól.
5) A csirketojás fogyasztása erősíti az agyat
A tojásban jelentős mennyiségben található aminosavak biztosítják a reakciósebességet. A tirozin például nélkülözhetetlen a megerőltető szellemi és fizikai munkát végző emberek számára. A tojás még az élet élvezeti képességét is növelheti, mert triptofánt tartalmaz, ami fokozza a boldogsághormon szerotonin termelését.
6) A tojás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A koleszterinszint, amelyet általában az érelmeszesedés bűnösének tartanak, nem emelkedik a tojás fogyasztása után. Minden egyes tojás elegendő olyan anyagot tartalmaz, amely nemcsak a zsírok feldolgozását segíti, hanem a vérnyomást is szabályozza, sőt gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A tojást alkotó foszfatidok pedig megakadályozzák az erek eltömődését az ateroszklerotikus plakkokkal.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.