Blogolunk / Egészség

Mi a teendő és hogyan kell kezelni az agyrázkódást?

loading...

Az agyrázkódás az agy külső ütés okozta károsodása, amikor az agy a koponya belsejével érintkezik.

Az agysérülés súlyossága a következő típusok szerint különböztethető meg

 • enyhe agyrázkódás;
 • mérsékelt;
 • súlyos.

Az enyhe agyrázkódás otthon is kezelhető, míg a közepes vagy súlyos agyrázkódás csak kórházban kezelhető.

A helyzet megfelelő értékeléséhez tudnia kell, hogyan jelentkezik az állapot. Az agyrázkódás jelei felnőtteknél a következők:

 • a fő tünet az eszméletvesztés, amely 2-4 perctől több óráig tart;
 • hányinger és hányás;
 • nagy intenzitású fejfájás, szédülés;
 • álmosság;
 • a koordináció zavara;
 • súlyos rohamok jelenléte;
 • intolerancia a hangos zajokkal és az erős fényekkel szemben;
 • zavartság és zavaros beszéd;

Gyermekeknél már egy kisebb agyrázkódás is okozhatja a fenti tüneteket.
Az agyrázkódás elsősegélynyújtása a következő lépéseket foglalja magában.

Az eszméleténél lévő áldozatot felemelt fejjel le kell fektetni, és ébren kell tartani, hogy a közérzetben bekövetkező változásokat észlelni lehessen. Ezért a sérülés után 40-60 percig nem szabad aludni.
Ha a személy eszméletlen, a jobb oldalára kell fektetni, a fejét hátrahajtva, az arcát a föld vagy a padló felé fordítva. A kar-, láb- és gerinctörések elkerülése érdekében a bal kar és láb 90 fokos szögben kell behajlítani. Ez a testhelyzet lehetővé teszi, hogy a levegő szabadon áramolhasson a tüdőbe, és a hányadék szabadon kifelé áramolhasson, továbbá megakadályozza, hogy a nyelv nyála, vér vagy hányadék kerüljön a légutakba.

A fejet ért vérző sebeket el kell látni és be kell kötözni, és a mentő kiérkezéséig az áldozatnak nem szabad ülnie, nemhogy állnia vagy járnia.
Valami nagyon hideg, lehetőleg jeges dolgot kell a fejre tenni. A hűtőszekrényből származó fagyasztott ételek is felhasználhatók.

Ha egy gyermek vagy felnőtt fejsérülés következtében elveszíti az eszméletét, a lehető leggyorsabban, kemény felületen kell kórházba szállítani.
Még egy látszólag enyhe agyrázkódás esetén is kórházba kell vinni az áldozatot diagnózis felállítására.

loading...

Az ilyen típusú sérülések otthoni kezelése

Ha valaki enyhe agyrázkódást szenved, a kezelés otthon is elvégezhető, de az előre nem látható helyzetek kizárása érdekében továbbra is szükséges az orvosi felügyelet.

Napi rutin követése

Miután az orvos megvizsgálta a sérültet, elsősegélyt nyújtott, diagnosztizálta a problémát és időpontot adott, a beteget csak akkor lehet hazavinni, ha teljes körű kezelést kapott és az orvos minden ajánlását betartotta. A gyors felépüléshez szükséges, hogy
az első három napban maradjon ágyban, és ideális esetben öt napig maradjon ágyban (ez felnőttekre és gyermekekre egyaránt vonatkozik).

 • A felnőtteknek három, a gyerekeknek pedig öt nap pihenőidőt kell biztosítani, és nem szabad olvasni, tévét vagy filmet nézni, számítógépen dolgozni, mobiltelefont vagy táblagépet használni, illetve hosszú ideig társaságban lenni;
 • Az áldozathoz közel állóknak meg kell védeniük az áldozatot mindenféle szorongástól;
 • erős fejfájás esetén legyen türelmes, és szedjen fájdalomcsillapítót (lehetőleg az orvos által felírtakat);
 • Nem tanácsos erős fényt bekapcsolni, és érdemes az ablakokat redőnnyel vagy függönnyel bezárni.

Ha a fenti feltételek mindegyikét betartják, az egészségi állapot 2-3 napon belül javul, és az áldozat egy hét múlva normálisnak érzi magát. Ne feledje, hogy ha nincs pozitív változás, vagy az állapota rosszabbodik, azonnal keressen fel egy baleseti sebészt. Ha orrvérzése vagy fülvérzése van, a lehető leghamarabb hívjon mentőt.

Az agyrázkódás kezelése gyógynövényekkel

Az agyrázkódás ellen jó népi gyógymód az alábbi gyógynövények keveréke: anyarozs, fagyöngy, citromfű és menta. A keverék elkészítéséhez a gyógynövények keverékét egyenlő mennyiségben, keverjük össze, majd vegyünk egy evőkanál gyógynövény keveréket, majd öntsünk 450 ml forró vizet, hagyjuk állni 12 órán át, szűrjük le és adjunk a betegnek 4 alkalommal a nap folyamán 100 ml-t.

Egyéb jogorvoslatok az agyrázkódás kezelésére

A gyógyulási folyamat felgyorsítása és a gyógyszeres kezelés hatásának fokozása érdekében az orvos vitaminkiegészítők szedését írja elő. Például a folsav, valamint az A-, B- és E-vitaminok serkentik az agysejtek javításának folyamatát. Az aszkorbinsavra az immunrendszer erősítéséhez, a sebek gyors gyógyulásához és a vérzés megelőzéséhez is szükség van.
Az étrendnek e sérülés esetén nem szabad merevnek lennie, minden élelmiszer beilleszthető az étrendbe, betartva az egyensúly elvét. Néhány étel és ital azonban szigorúan tilos: nincs kávé, erős tea vagy alkoholtartalmú ital. Ajánlatos tiszta vizet inni, lehetőleg forrásvizet.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial