Egészség

Mérgezőbb, mint a cukor vagy a só, mégis sokan fogyasztják nap mint nap!

loading...

A Na-glutamát gyökerei Japánba nyúlnak vissza. A japánok évezredeken át használták a tápanyagokban gazdag tengeri algát ízfokozóként, amíg Dr. Kikunae Ikeda 1908-ban sikeresen izolált egy ízfokozót a tengeri algából.

Ez a glutamát volt. Dr. Ikeda ezután céget alapított, hogy Na-glutamát néven értékesítse az anyagot.

Idővel ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, amely állítólag „feljavítja” az íztelen ételeket, eljutott a nyugati világba.

Az élelmiszeripar megragadta a nagy lehetőséget, és komolyabb vizsgálatok nélkül kezdte el kiaknázni a költségek jelentős csökkentésének reményében.

Az 1970-es években, amikor a gyorséttermek kezdtek teret nyerni a piacon, a nátrium-glutamát felhasználása az élelmiszerekben drasztikusan növekedni kezdett.

Ma már szinte mindenben megtalálható. Az anyag nagy mennyiségben van jelen a legtöbb feldolgozott élelmiszerben és a gyorsételek több mint 90%-ában.

Levesporok, leveskockák, szószok, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott készételek, hot dogok, felvágottak, kolbászok, szójatermékek, üdítőitalok, burgonyaszirmok, snack ételek stb. mind tartalmazzák jelentős mennyiségben.

Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztása iránt.

Nem véletlen, hogy sok gyerek nem szereti a természetes ízű zöldségeket és gyümölcsöket, annyira megszokták, hogy ez az ízfokozó jelen van az ételekben.

Ezt a függőséget erősítik a média által sugárzott reklámokban szereplő ízletes ételek, a „gondosan válogatott összetevőkkel, az íz varázsával, az íz kifinomultságával”.

loading...

Mi ez az egész?

A na-glutamát egy idegméreg. Elpusztítja az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat.

A következő tüneteket okozhatja: migrén, fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívverés, gyermekeknél viselkedési zavarok.

Allergiás tünetek is jelentkezhetnek: bőrpír, orrfolyás, kiütések.

Az egyéni érzékenységnek megfelelően, valakinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki, valakinél csendben, a felszín alatt hat.

A gyermekek a legveszélyeztetettebbek, mert náluk könnyebben jut be az agyba.

A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nemcsak allergiát, hanem idegrendszeri elváltozásokat, például Parkinson- vagy Alzheimer-kórt is okoz.

A glutamát egy gerjesztő aminosav, amely az agy neuronjai közötti információátvitelben játszik szerepet.

Ma már a leggyakoribb daganattípusok: az emlő-, a prosztata-, a bőr-, a vastagbél-, a tüdő-, a petefészek-, valamint a fej- és nyakrákról ismert, hogy rendelkeznek glutamátreceptorokkal.

Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban növekednek és terjednek, és zavarják a normális gyógyulási folyamatot.
Vigyázzunk arra, hogy mit eszünk!

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial