Blogolunk / Divat / Tippek

MEGHÍVÓ ÜNNEPI VACSORÁRA AVAGY MEGJELENÉSI KISLEXIKON

A közelgő ünnepek, céges vacsorák és egyéb rendezvény alkalmából is kaphatunk olyan meghívót, amin fel van tüntetve a javasolt vagy előírt megjelenési, öltözködési, úgynevezett DRESS CODE. Ha egyébként szökőévben egyszer fordul elő ilyen, nem biztos, hogy elsőre tisztában vagyunk vele mit is vegyünk fel. Összegyűjtöttük általában milyen jelöléssel találkozhatunk és mit jelentenek az egyes „dresszkód” kifejezések.

gfjufghjdfhjdfh

CASUAL

Nincsenek megkötések, ez a kifejezés nem is igazán dress kód, a hétköznapi kényelem kifejezése. A sportos öltözéken kívül bármilyen összeállítás viselhető, de formális, üzleti vagy ünnepélyes találkozókra nem javasolt. A farmert és az edzőcipőt azért itt is mellőzzük.

INFORMAL ÉS SMART CASUAL

a hétköznapi, laza elegancia Ez a jelzés nem igényel különleges öltözéket, de a szokványos és utcai öltözködésénél elegánsabb legyen. Az urak viseljenek zakót a nadrághoz, a hölgyek pedig csinos szoknyát vagy elegáns nadrágot blúzzal, nőies cipővel.

BUSINESS FORMAL

üzleti elegancia Itt a férfiaknál sötét öltöny és nyakkendő viselése szinte kötelező, a hölgyeknek pedig egy koktélruha vagy elegáns kosztüm az elfogadott. Ha nincs más kikötés ezt a stílust akár a SEMI-FORMAL néven jelzett eseményeknél is alkalmazhatjuk, legyen szó, esti üzleti rendezvényről, ünnepi vacsoráról.

FORMAL ÉS BLACK TIE

báli elegancia Ezek a jelzések leginkább a bálokra, ünnepélyes eseményekre jellemzőek. A férfiak öltözékét fekete szmoking, fekete csokornyakkendő alkotja fehér inggel, de elfogadott a fekete ing is, ekkor a nyakkendő nem kötelező, a hölgyeknek nagyestélyit illik viselni mely BLACK TIE esetében lehet ujjatlan hosszú ruha, stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, a helyi szokásoktól és az esemény időpontjától függően.

WHITE TIE

a legelegánsabb viselet Ez a kifejezés exkluzív, nagyon különleges események meghívóin szerepel, ahol adott öltözet a kötelező. Az uraknak fekete frakk és nadrág, fehér piké ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendővel valamint speciális escarpens cipővel, a hölgyeknél pedig a nagyestélyi, könyékig érő kesztyűvel és magas sarkú cipővel kiegészülve.

rtujfgjdfghjdh

Tipp:

– Ha partnerrel érkezünk egy rendezvényre illik hasonlóan elegánsan, vagy nem kötelezően de picit összehangoltan megjelenni Inkább legyünk túlöltözöttek, mint alul öltözöttek.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial