Egészség

Megdőlt ajánlás: nem szükséges többé éhgyomorral vérvételre menni

Évtizedekig bevett szokás volt, hogy vérvételre éhgyomorra kell menni. Ha az ember reggel laborvizsgálatra ment, sokszor délelőtt 9-10 óráig várt étlen-szomjan, mert a zsúfolásig megtelt váróban nem került sorra. Az éhséget pedig sokan rosszul viselik, ingerlékennyé válnak, szédülésre panaszkodnak vagy rosszul lesznek. Nos, ennek egyszer s mindenkorra vége!

Megdőlt ugyanis a sok évtizedes gyakorlat, amely szerint a vérvétel csak éhgyomorra jó. Az Európai Labor Társaságok Szövetsége (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) 2016-os állásfoglalása ugyanis megfogalmazza: nem szükséges éhgyomorra vérvételre menni, sőt, sok esetben előbb látható a baj, ha normál rend szerinti étkezés mellett vesznek vért.

A  Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója, Reiber István ban már régóta ezt az álláspontot képviseli, ezért a székesfehérvári kórházban már nem is kérik, hogy a betegek feltétlenül reggeli nélkül induljanak laborvizsgálatra. – Sokáig tartotta magát a nézet, mely szerint vérvétel előtti este ugyan még belefér egy könnyű vacsora, utána azonban már semmi, mert a laboreredmény csak akkor megfelelő és értékelhető – nyilatkozta a feol.hu-nak az orvosigazgató, hozzátéve, ez egy nemzetközi orvos-szakmai állásfoglalás volt, melyet be is tartattak az orvosok.

A szakember szerint vannak bizonyos, a vérből kimutatható eltérések, amelyek nem éhgyomorra mérve korábban kimutatják a bajt. – Az éhgyomri állapot, amikor akár 8-12 órán keresztül nem vesz magához ételt az ember, valójában nem életszerű, tehát az így levett vérből kinyert adatok sem a szervezet természetes állapotát mutatják. Máshogy szólva: ez egy mesterségesen létrehozott állapot, ami nem mutathatja a valós helyzetet. Erre jó példa a koleszterin vagy a vérzsír értékének alakulása, de igaz a vércukorra is. A többi érték alakulását azonban valójában nem befolyásolja az, hogy előtte étkezett-e a beteg –  magyarázza az orvosigazgató.

A fehérvári kórház már csatlakozott az új hivatalosan állásfoglaláshoz, próbálja tudatosítani orvosaiban és a betegekben azt, hogy a vérvizsgálat előtt lehet étkezni. Azt azonban kiemeli, hogy bizonyos vizsgálatokra továbbra is éhgyomorral kell menni. – Ha éhgyomri vércukoreredményre van szüksége az orvosnak, akkor nem szabad étkezni vérvétel előtt. De ezt tisztázza az orvos a beteggel – szögezi le Reiber István. De minden más esetben felesleges éhezni!

Az új ajánlásnak köszönhetően a várótermek kora reggeli zsúfoltsága is csökkenhet, hiszen nem akar majd mindenki minél korábban túlesni a vizsgálaton, sőt, bizonyos esetekben, a laborral egyeztetve lehet akár 10 óra után is vérvételre menni.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: szupertanacsokbloghu.hu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial