Ha rizst vásárolunk sajnos elképzelhető, hogy a minősége megkérdőjelezhető. Nemrégiben egy vizsgálat Ázsiában felfedezte, hogy tömegtermelés van hamis rizsből, amely műanyagból készül.
A műanyag rizst Kínában fedezték fel, majd Vietnamban és Indiában. Ma ez a fajta rizst is értékesítik Európában és Indonéziában is.
A műanyag rizs szinte lehetetlen felismerni, mivel úgy néz ki pontosan, mint a valódi. Az interneten olvasottak szerint a műanyag rizs szintetikus gyantából és a burgonyából készül. Más jelentések azt állítják, hogy ez a rizs is tartalmaz bizonyos toxikus anyagokat. A műanyag rizst el kell kerülni, mert súlyos károkat okozhat az emésztő rendszerben. Sok piacon világszerte árulják ezt a fajta rizst, mivel nem tudják azonosítani, hogy igazi vagy hamis. Azonban egyes országokban, mint Malajziában, a nagy ellenőrzéseknek köszönhetően, nem árulnak hamis rizst.
Hogyan kerülhető el, hogy hamis rizst fogyasszunk?
Még ha vásárláskor nem is tudod megállapítania hogy hamis rizzsel van dolgod, otthon már megvan a módszer a vizsgálatra. Annak érdekében, hogy meghatározd, hogy a rizs valódi vagy hamis, fel kell forralni.
Forralás előtt ugyan úgy néznek ki.. Azonban forralás után, a hamis rizs ugyanúgy fog kinézni mint előtte, míg az igazinak a formája megváltozik.
A másik módszer, hogy fogj egy marék rizst és kezd el egy serpenyőben melegíteni. Ha hamis rizzsel van dolgod műanyag szagot fogsz érezni.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.