Sokan azt mondják, hogy milyen nagyszerű a szeletelt kenyér, de nincs is jobb egy frissen sült, ropogós cipó ízénél. Mint a legtöbb szép dolog az életben, a kenyér frissessége sem tart sokáig. Másnapra már szikkadt, száraz lehet ami a zsemlemorzsát leszámítva már nem sok mindenre jó. De van egy trükk, amivel újra olyan lesz, mintha friss lenne.
Amikor a barátom megkért, hogy próbáljam ki ezt a trükköt, kissé szkeptikus voltam. Imádom a kenyeret, így nem hittem, hogy létezik valamilyen csodás újraélesztő trükk, amit ne ismernék már. De ez a vízben áztatásos módszer tényleg jól működik, és három különböző szikkadt kenyérrel próbáltam ki.
A legszikkadtabb, a képen látható kenyér, több mint két napos volt. Szóval most már bizton állíthatom, hogy ez a módszer működik.
1. Tartsd a szikkadt kenyeret folyó víz alá
Ne fogd vissza magad. Engedd teljes erőből a vizet, és teljesen nedvesítsd meg a kenyérhéját. Ha egy felvágott kenyeret élesztesz újra, akkor a vízsugár nagy részét a héjra koncentráld. De igazán nem számít, ha a vágott oldal is nedves lesz.
2. Tekerd a nedves kenyeret alumíniumfóliába
Használj bőséges mennyiségű alufóliát, hogy becsomagold az átázott bagettet.
3. Helyezd a becsomagolt kenyeret hideg sütőbe.
Helyezd a becsomagolt kenyeret hideg sütőbe vagy kenyérpirítóba, és kapcsold 150 °C-ra.
4. Melegítsd a kenyeret 10-12 percig
Egy teljes kenyeret-et 12 percig melegíts. Fél kenyér esetében 10 perc is elég. A megadott idő elteltével vedd ki és csomagold ki. Ha megnyomod, látni fogod, hogy már milyen puha. A víz és a fóliába csavarás segít abban, hogy a kenyér újra életre keljen.
5. Melegítsd a lefedetlen bagettet 4-5 percig.
Tedd vissza a kenyeret a sütőbe, és további 4-5 percig melegítsd fedetlenül. Ez az a lépés, amitől a bagett ismét szép ropogós lesz.
6. Jó étvágyat!
…és csodálkozz, hogy a kőkemény kenyered „friss” cipóként tért vissza az életbe.
7. 15-20 percen belül fogyasztható
Az újraélesztett kenyér sokkal rövidebb ideig eltartható, mint a frissen sült kenyér.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.