Blogolunk / Egészség

JÓDHÁLÓ – A VONALAK GYÓGYÍTÓ EREJE

Legalább húsz különböző betegséget lehet megszámolni, amelyekben az ember jódháló alkalmazásával enyhülhet. Egy apró jódos fiola általában minden házi patikában megtalálható – a mindennapi életben senki sem immunis a sebekre és vágásokra, amelyek azonnali fertőtlenítő kezelést igényelnek.

A XIX. században az orvosok felfedezték, hogy a jódoldat a bőrrel érintkezve erős gyulladáscsökkentő hatású.

Hogyan készítsünk jódhálót?

A jódhálót fültisztító pálcikával – ugyanazokkal, amelyeket általában a fülzsír tisztítására használunk – viszünk fel a bőrre. Egy ilyen pálcikát 5%-os jódoldatba kell mártani, és függőleges és vízszintes csíkokból álló rácsot kell rajzolni a testre. A tökéletes jódrács „cellái” általában körülbelül 1 négyzetcentiméter nagyságúak.

A bőrön keresztül az izomszövetekbe és az erekbe behatolva a jód károsan hat a kórokozókra. A rács titka az, hogy a bizonyos méretű „sejteknek” köszönhetően a baktériumcsoportok leválnak egymásról és gyorsan elpusztulnak. A jód kiválóan hat a bőr pórusain keresztül a szervezetbe jutó baktériumokra.

Jódháló jódhiány esetén

A statisztikák szerint, a világ lakosságának közel egyharmada szenved jódhiányban, ami pajzsmirigy rendellenességeket okoz, és a terhes nők esetében testi és szellemi fogyatékos gyermekek születését eredményezheti.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a szervezetünk elegendő jódot kap-e az élelmiszerekből, nem kell vizsgálatot végezni – elég, ha jódhálót alkalmazunk. Ezt a legjobb a comb belső oldalára helyezni. Ha három óra elteltével a legcsekélyebb nyoma sincs, akkor rohanni kell az orvoshoz, és meg kell kérni, hogy írja fel a leghatékonyabb gyógyszert a jódhiány kezelésére. Ha a jód 6-8 órán belül felszívódik a bőrbe, az azt jelenti, hogy kisebb problémák vannak a jód bevitelével a szervezetbe, de ezek megoldhatók, ha a napi étrendbe tengeri halat, tenger gyümölcseit, tengeri algát és más, ebben az elemben gazdag ételeket veszünk fel. Teljesen egészséges embereknél, akik nem szenvednek jódhiányban, a háló nyomai csak egy nap múlva tűnnek el.

Hogyan készítsünk jódhálót a köhögés ellen?

Bármi legyen is a száraz köhögés oka, a jódháló segít a gyulladásos folyamatot már a kezdetén lokalizálni. A bőrön és az ereken áthatolva, a jód segít a vérkeringés fokozásában, de csak akkor ajánlott köhögési hálót készíteni, ha a testhőmérséklet nem haladja meg a 38 fokot.

Tehát, hogyan gyógyítható a száraz köhögés otthoni jódterápiával? A hálót vagy a torokra (angina esetén), vagy a mellkasra (tüdőgyulladás esetén) helyezzük. Vannak, akiknek különösen érzékeny a bőre ezeken a testrészeken. Ezért kezdetben csak egy kis cseppet is alkalmazhat. Ha 10-15 perc elteltével nem jelentkezik égő, viszkető vagy kellemetlen érzés, akkor folytathatja a teljes háló elkészítését. A köhögési hálót naponta kétszer – reggel és este – húzzuk ki.

Milyen előnyei vannak a jódhálónak megfázás és köhögés esetén?

Ha gyors gyógymódot keres a megfázásra, a jódháló nagyon jó megoldás. Ebben az esetben nagyon vékonyan és gyengéden alkalmazzák az orrnyeregre és az orr oldalára. Vigyázni kell, mert az arcon, valamint a nyakon is fennáll a jódos égés veszélye: piros, hámló és hámló bőr. Ha megfázott, érdemes a talpára és a vádli izmaira is helyezni a hálót.

Jódháló zúzódások esetén

Ha nem tudja, hogyan szabaduljon meg egy zúzódástól, ismét segít a sokoldalúan használható jódháló. A sérülést követő első órákban azonban nem szabad használni: csak a sérülést követő napon szabad használni. Még a kisebb sérülések is általában szövetduzzanattal járnak, és a jód irritáló hatása nem segít feloldódni. A helyes megközelítés az, ha először hideggel – egy ruhába csomagolt jégdarabbal – hatunk a zúzódásos területre. Csak másnap lehet elkezdeni a jódos kezelést.

Jódhálózás a terhesség alatt

Azoknak a nőknek, akik arra készülnek, hogy anyává váljanak, a jódháló használata ajánlott a szervezet jódhiányának pótlására. Ezenkívül segít megbirkózni a megfázás jeleivel – mivel a terhes nőknek különösen ébernek kell lenniük a kész gyógyszerek kiválasztásában, a jód pedig környezetbarát és biztonságos gyógyszernek számít. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba az egészségmegőrzést, és mindig konzultáljunk orvosunkkal.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial