Tippek

Így fedezd fel, ha porckorongsérved van és így kezeld!

Az egyik leggyakoribb formája a hátfájásnak a porckorongsérv, ami az emberek 60-80%-át érinti valamikor életük során. Azontúl, hogy hátfájást okoz, hatással van a gerinctől lejjebb eső testrészekre és gyakran sugárzik ki a lábba is.

Gerincünket egy sor egymáshoz kapcsolódó csont, csigolya alkotja. Minden csontot lemezek párnáznak ki, melyek védik a csontokat a mindennapos terhektől, amiket a gyaloglás, az emelés, a forgás ró rájuk.

Kiváltó okok

Sokszor a porckorongsérv a kor előrehaladtával alakul ki, amikor a lemezek elkopnak és a porcok külső rétegének leválásával a belső részek kerülnek felszínre. A problémát bizonyos mozgások is előidézhetik, mint a fordulás, hajolás, nehéz tárgyak emelése. A túlsúlyosak még inkább ki vannak téve a porckorongsérv veszélyének, mivel esetükben a gerincnek nagyobb súllyal kell megbirkóznia. A gyenge izomzat szintén közrejátszhat a tünetek kialakulásában.

Tünetek

Vannak egyértelmű jelei is, a legtöbb esetben mégis csak nehezen ismerhető fel a betegség. A porckorongsérv nagyrészt a derék tájékon jelentkezik, de előfordulhat a nyaknál is. Ha irritálja az idegeket, a környező területeken is komoly fájdalmakat tud okozni.

Leggyakoribb tünetei a következők:

  • Kar- és/vagy lábfájdalom: Mivel legtöbbször a deréknél jelentkezik, fájdalmat válthat ki a vádliban, a lábban, a combban, a fenékben.
  • Váll- és/vagy karfájdalom: Ha a porckorongsérv a nyakban jelentkezik, valószínűleg a nyakban és a karban is érződni fog a fájdalom.
  • Zsibbadás vagy bizsergés: Időnként a betegek zsibbadásról és bizsergésről számolnak be a testnek azon részein, ahol a probléma az idegeket is érinti.
  • Gyengeség: Erőtlenséget tapasztalhatunk, előfordulhat, hogy gyakran megbotlunk vagy nehezünkre esik tárgyakat felemelni, illetve megtartani a karunkban.

Kezelés

Sok esetben a betegséget a fájdalom csökkentésével lehet kezelni. Ez vény nélküli gyógyszerekkel, kortizon injekciókkal, izomlazítókkal, narkotikumokkal valósítható meg. Az orvos fizikoterápiát, forró és jeges kezelést, elektromos stimulálást is elrendel a fájdalom enyhítése érdekében.

Sok esetben azonban műtétre van szükség. Ha a terápia és a gyógyszerek sem enyhítik a panaszokat, a sebész fogja eltávolítani a porcnak azt a részét, amelyik a problémát okozza. A csigolyákat csak a legsúlyosabb esetben kell eltávolítani.

 

Forrás:  bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial