A cukor az egyik legkárosabb anyag, amit fogyasztunk – és rengeteg élelmiszerről nem is tudjuk, hogy tele van vele. A gyerekek is ki vannak téve ennek a veszélynek, ami hatalmas károkat okoz a szervezetben.
A szervezet 6 kanál cukrot képes naponta lebontani, de jóval többet fogyasztunk.
De mivel több mint háromszorosa a valós fogyasztás, a túlzott cukor testzsírrá alakul – és ezáltal a krónikus anyagcsere-betegségek alakulnak ki.
Hogy mi történik, ha túl sok cukrot eszel?
– Túlterheli és károsítja a májat. A túl sok cukor vagy fruktóz olyan, mint az alkohol. Ugyanúgy károsítja és terheli a májat.
– Befolyásolja az inzulin és a leptin hormonokat és jelzéseket. A fruktóz becsapja az anyagcserét, kikapcsolja a szervezet étvágy-szabályozó rendszerét. Ezért akkor is éhséget indukál, amikor a szervezetnek nincs szükségetálpálékra Kialakul az inzulin rezisztencia majd az elhízás.
– Anyagcsere zavar. A túl sok cukor klasszikus metabolikus szindrómát okoz. Ezek közé tartozik a súlygyarapodás, hasi elhízás, csökkent HDL és a megnövekedett LDL szint, emelkedett vércukorszint, megemelkedett trigliceridek a vérben, és magas vérnyomás.
– Növeli a húgysav szintjét. A magas húgysavszint kockázati tényező a szív-és vesebetegségek esetén.
Ha az azábbi jelek nagyrésze igaz rád, akkor sajnos a te szervezeted is teli van cukorral.
1. FOLYAMATOSAN SÓVÁROGSZ AZ ÉDES ÍZ UTÁN
Minél több cukrot fogyasztasz, annál jobban fogsz vágyni rá.
2. FÁRADTSÁG
A vércukor hirtelen felemelkedése, majd lezuhanása mindig kimerültséget okoz. Ezen kívül, aki sok cukrot eszik, nem eszik elég fehérjét.
3. KIÜTÉSEK
A pattanások vagy a rosacea mutatják a cukorfogyasztást.
4. HANGULATINGADOZÁS
Amikor a vércukorszint lezuhan, hangulati ingadozások és rossz kedv következik be.
5. HÍZÁS
A felesleges cukor felesleges kalória, és mivel nincs elég fehérje vagy rost a táplálkozásban, a metabolizmus lelassul, a zsírlerakodás megállíthatatlan.
6. FOGSZUVASODÁS
A sok cukor megbillenti a nyál baktériumölő képességét, a savas környezetben elszaporodnak a fogszuvasodásért felelős mikroorganizmusok.
7. MEMÓRIAZAVAROK
8. ÍZLELÉS ELVESZTÉSE
“A túl sok cukor alapvetően bombázza ízlelőbimbóikat”
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.
Forrás: aztbeszelik.com