A hosszú téli napok megviselik a szervezetet. Az immunrendszer gyengülése maga után vonhatja a betegségek kialakulását. Egyes személyek könnyen megfáznak, fáradtabbak, folyamatosan álmosság gyötri őket. Ezek a jelek a szervezet legyengülésére utalnak, ezért szükség van a vitamindús táplálkozásra, ilyenkor javallott nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.
A természet hozzásegít bennünket a vitamindús táplálkozáshoz. A tél folyamán is több féle friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezek közé tartozik a vörös káposzta is, amelynek fogyasztása sokkal jótékonyabb hatást fejt ki szervezetünkre, mint a többi káposztaféle. A vörös káposzta levele antocianinokat tartalmaz, ezért vörös a levele, az emberi szervezetre remek hatással van és ekkor még nem is beszéltünk a többi vitaminról, amit ez a hasznos zöldség tartalmaz.
A piros vörös káposzta fogyasztásának előnyei:
- A hipertóniában szenvedők számára, a vörös káposzta fogyasztása nélkülözhetetlen, mivel vérnyomáscsökkentő hatása van és az érfalakat is rugalmasabbá teszi.
- A vörös káposzta levele égési sérülések esetén is jótékony, hamarabb begyógyul a problémás terület, és még a fejfájást is megszünteti.
- A vörös káposzta leve méregteleníti a szervezetet és tisztítja a májat.
- Dániai tudósok felfedezték, hogy azoknak a hölgyeknek, akik kúraszerűen fogyasztják a vörös káposzta levét, 50%-al kisebb az esélyük a mellrák kialakulására.
- A vörös káposzta olyan vitaminokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a tuberkulózis kialakulásának az esélyét.
- A római korban már fogyasztották a vörös káposzta levét a tüdő betegségek kezelésére.
- Ez az ital a körmöket is erősíti.
- Egy jó hír a fogyni vágyóknak a vörös káposzta levének gyakori fogyasztása, gyorsítja a fogyás és tisztítja a beleket.
Vörös káposztából készült ital:
A vörös káposzta leve önmagában fogyasztva nem a legkellemesebb ízű ital, ezért a Ketkes.com szerkesztősége azt javasolja, hogy tegyünk hozzá még valamilyen gyümölcsöt, így kellemes ízű koktéllá alakíthatjuk.
Hozzávalók:
- 300 g vörös káposzta,
- 1 zöld alma,
- késhegynyi bazsalikom,
- késhegynyi friss menta.
Elkészítés: mossuk meg az összes hozzávalót, és botmixerrel pépesítsük, így homogén, sűrű levet kapunk. Fogyasszunk egy pohárral az elkészített italból 1-2 naponta, étkezés előtt. Immunrendszerünk ellenállóbbá válik, a körmünk és a hajunk erősebb lesz és egészségesen adhatjuk le a plusz kilókat.
A leírtak alapján láthatjuk, hogy a téli zöldségek és gyümölcsök is olyan jó hatással vannak a szervezetünkre, mint azok amelyeket nyáron fogyasztunk. Nem csak vörös káposztát fogyaszthatunk télen, hiszen számtalan zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre: pl: cukkini, cékla stb.
Ti milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztotok télen?
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.
Forrás: ketkes.com