Ha vendégek kopogtatnak az ajtódon, vagy ha szeretné megkínálni szeretteit egy finom süteménnyel, de nincs kedve sok időt tölteni az elkészítésével, akkor mindenképpen próbálja ki a híres szőlőpudingos pite elkészítését. A recept egyszerűsége ellenére a pite hihetetlenül finom és ízletes lesz. A legjobb, hogy mindössze 20 perc alatt elkészül, és még a sütőt sem kell bekapcsolnod, mert a desszert máris megsül a tepsiben.
A sütemény elkészítéséhez szükséged lesz rá:
- Szőlő – 300 gr;
- vaj – 20 gr;
- cukor – 70 gr (20 gr a töltelékhez, 50 gr a tésztához);
- tojás – 1 db;
- vaníliás cukor – 1 tasak
- só – egy csipetnyi
- növényi olaj – 60 ml
- tej – 150 ml;
- liszt – 160 gr;
- sütőpor 8 g.
Válassza le a szőlőt a szárról, és ha szükséges, távolítsa el a magokat. Az idő megtakarítása érdekében jobb, ha mag nélküli szőlőt vesszünk.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, és olvasszuk meg a vajat, adjunk hozzá cukrot. A cukrot és a vajat állandó keverés mellett világos aranyszínűre főzzük. Öntsük a szőlőt a serpenyőbe, és 3 percig melegítsük a karamellben.
A tésztához verjük fel a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a növényi olajat, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert szitált lisztet, majd gyúrjuk sima és homogén tésztává.
Öntsük a tésztát a szőlőre közvetlenül a tepsiben.
Kis lángon 10 percig sütjük a pitét, majd megfordítjuk, és fedő alatt további 5 percig sütjük.
Ez a pite szó szerint el fog olvadni a szájában!
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.