Blogolunk / Egészség

Csak egy teniszlabda menthet meg a derékfájástól! Ezt kell tenned!

Az isiász nem vicc. Ha valaha is fájt már a háta, tudja, hogy ez tönkreteheti az egész napos terveit. Elég, ha rosszul emel meg egy nehéz tárgyat, és máris nem fog tudni járni vagy akár egyenesen állni! Krónikus hátfájás esetén pedig sok megszokott tevékenységet fel kell adnia.

Mind az akut, mind a krónikus fájdalmak eléggé nyomasztóak. A hátfájás alatt általában a hát, a gerinc vagy a hát alsó részén érzett bármilyen kellemetlenséget értünk. Ha csak a vállak fáradt izmairól van szó, egy jó masszázs segíthet.
Vannak azonban helyi fájdalmak, például isiász. Az isiász az isiászideg területén jelentkező fájdalom orvosi megnevezése. Ez egy ideg, amely a hát alsó részétől mindkét lábon végigfut.

Isiász esetén a fájdalom általában csak az egyik oldalon jelentkezik. Különböző dolgok okozhatják, többek között csontsarkantyú, porckorongsérv és beszorult ideg (a gerinc szűkülete miatt). Az isiász néha terhes nőknél fordul elő, amikor a magzat helyzete miatt az ideg beszorul.
A hátfájás egyéb típusai, amelyeket nem az isiászideg beszorulása okoz, általában az izmokkal kapcsolatosak. Ha a hát alsó részén lévő izmok túlfeszülnek vagy megnyúlnak, az fájdalmat okozhat.
A hátfájás olyan erős lehet, hogy lehetetlen ülni vagy feküdni. Egyrészt az isiász 4-6 hét alatt magától megszűnik. Másrészt 4-6 hetet várni kínok között nem könnyű.
Szerencsére számos otthoni gyógymód és gyakorlat létezik a derékfájás enyhítésére.

A teniszlabda-gyakorlatok a hát alsó részén jelentkező fájdalmakat enyhítik azáltal, hogy a hátsó kismedencei régióban, az isiászideg közelében elhelyezkedő szegycsonti izomra hatnak. Ezek otthon is elvégezhetők.
Üljön vagy feküdjön a padlóra, és helyezzen egy labdát az izom alá, amelyből a fájdalom ered. Használhat két labdát is – így szélesebb területen dolgozhat, és elkerülheti az akut fájdalmat, mivel a nyomás eloszlik a labdák között, de könnyebb csak eggyel kezdeni.
Lassan mozgassa a testét úgy, hogy a labda az izom felszínén mozogjon. A különösen érzékeny pontokon 15-20 másodpercig nyomja a labdát. Ezt a gyakorlatot naponta többször végezze, hogy oldja az izomban lévő feszültséget és felszabadítsa az isiászideget.

Egy másik kevéssé ismert módja annak, hogy megszabaduljunk a derékfájástól, a fűszeres ételek. A csípős pirospaprikában található kapszaicin enyhíti a gyulladást azáltal, hogy csökkenti az isiászidegre nehezedő nyomást.
Ne feledje, hogy az isiász csak egy tünet, nem pedig különálló betegség. Célszerű megállapítani az okát, mert a csontsarkantyúk és a csigolyaközi sérvek kezelést igényelnek. Ha azonban egy megfeszült izomról vagy egy becsípődött idegről van szó, a teniszlabdás gyakorlatok segítségével pillanatok alatt talpra állhat.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial