Gondolkodott már azon, hogy a cukor hogyan hat a testünkre és a bőrünkre?
A glikáció egy természetes folyamat, amely a szervezetben zajlik. Ez a cukrok és a fehérjék kölcsönhatása: a vérárammal érkező egyszerű cukrok „ráülnek” a fehérjemolekulákra, elsősorban a kollagénre, és keresztkötéseket képeznek.
⠀
Minden kötőszövet (bőr, fogak, izmok stb.) a kollagén nevű szerkezeti fehérjéből épül fel. Felelős a bőr rugalmasságának, feszességének, simaságának és ránctalanságának fenntartásáért.
⠀
A cukor, a finomított és keményítőtartalmú szénhidrátok visszafordíthatatlan glikációs folyamatot – öregedést – indítanak el a szervezetben.
⠀
Minden szénhidrát a szervezetbe jutva egyszerű monoszachariddá, glükózzá bomlik le. A glükóz ezután „megtapad” a kollagénhez, „karamellizálja” a kötőszövetet, és az merevvé, szárazzá és rugalmatlanná válik, ezt a folyamatot nevezzük glikációnak.
⠀
Mit okoz:
- Az erek elveszítik rugalmasságukat.
- Gyulladások lépnek fel, és érintik az erek falát,
a bőr veszít rugalmasságából. - A bőr gyorsabban öregszik, durvábbá, ráncosabbá és lazábbá válik.
⠀
Mit tehetsz azért, hogy bőröd minél tovább szép és egészséges maradjon?
Adja fel a diétát, vagy legalábbis ne egye minden nap az alábbiakat:
- sütemények, tejcsokoládé
- szénsavas italok, alkohol.
- mesterséges édes, szezonon kívüli gyümölcs
- Fehér finomított liszt
- Feldolgozott rizs
- Finomított cukor.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.