Egészség

A zsírsejtjeid magukba zárhatják a mérgeket, így ölheted ki ezeket rövid idő alatt

Sajnos egész nap mérgeknek vagy kitéve: környezetszennyezés, műanyagok a lakásban, nehézfémek, és akkor még a vegyianyagokról nem is beszéltünk, amivel telerakják az ételeinket.

A mérgeket nem tudod kiküszöbölni, de az ellen tehetsz, hogy szervezeted ne raktározza el ezeket. Ennek az a legjobb módja, ha méregtelenítő szerveidet különféleképpen megtámogatod.

Két féle méreg van: vízben és zsírban oldódó. Az első kategóriát a vese, a másodikat a máj szűri ki a szervezetből. A zsíroldékony mérgektől nehezebb szabadulni. A test folyamatosan eltávolítja a méreganyagokat. A zsíroldékony mérgek közé tartoznak a permetező anyagok, tartósítók, ételfestékek, nehézfémek, műanyagok.

A máj a zsírban oldódó mérgeket átalakítja vízben oldódóvá, így tudnak kiürülni. Ha az emésztés és a méregtelenítés nem megfelelően működnek, mérgezés áll be lassan. Ezek a mérgek a májból a vérbe kerülnek, onnan a zsírsejtekbe és az agyba, ahol évekig ott maradnak.
Kiegyensúlyozott emésztés esetén, megfelelő stresszoldással és méregtelenítéssel ezek a toxinok nem tudnak lerakódni.

A test nyirokrendszerének legelejét GALT-nak, azaz a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövetnek hívják, ez burkolja be az egész bélrendszert. Ez a nyálka segít lebontani az étkezési és a mérgező zsírt is
Nagyon fontos, hogy a bélfalon fél cm-es vastagságban ott legyen ez a nyálka és a bélbolyhok is jól működjenek. A nyirokrendszer a bél körül az összes felszívott zsírt a májba szállítja vissza, ahol a máj a hasznos zsírból koleszterint, sejtmembránokat, hormonokat, agysejteket és bőrt állít elő. A káros zsírokat máj feldolgozza és eltávolításra alkalmassá tesz. Egy túlterhelt nyirokrendszer ezt nem tudja elvégezni.

A KÖVETKEZŐ TÜNETEK JELEZHETIK, HOGY A TÚLTERHELT GALT KÁROSAN HAT A NYIROKRENDSZERRE:

 • felfúvódás
 • mell fájdalma menstruáció alatt
 • hasi háj
 • túlérzékenység
 • bőrirritációk, bőrviszketés
 • ízületek merevsége
 • kéz- és lábvizesedés
 • kiválasztási gondok
 • fejfájás

A bélbolyhok minőségét számos tényező rontja, pl. a stressz, rossz étkezés. A bélbolyhok kitudnak száradni érzelmi alapon is, szorulás keletkezik. A székrekedés maga is száríthatja a bélbolyhokat és nyálkatermelésre serkenti őket. Ha túl sok nyálka termelődik, a széklet rendesnek tűnhet (1-3 naponta), de marad a puffadás, valamint a hason a háj. Ha még több a nyálka, a széklet egyre gyakoribbá és hígabbá válik. Ha nyálka található a székletben, azonnal utána kell nézni ennek a problémának! Ez azt jelzi, hogy a sok nyálka tönkretette a bélbolyhokat. Ilyenkor a méreganyagok lebontásának folyamata meggátolja a jó zsírok szállítását, a mérgező zsírok kiválasztását, a normális immunválaszt, a bélfal egészségének fenntartását. Normál esetben a nyirokrendszer által felszívott mérgek semlegesítését az immunrendszert támogató fehérvérsejtek végzik a nyirokrendszer több mint 500 nyirokcsomójában.

Ha túl sok a nyálka, lehetséges, hogy ez nem valósul meg és a mérgek visszakerülnek a májba. Hogy megakadályozzuk a toxinok visszakerülését a májba, meg kell teremteni a béltraktus nyálka membránjainak érzékeny egyensúlyát, nem lehetnek sem túl szárazak, sem túl nedvesek.
A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés. Egészségünk szempontjából az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Felfalja a nehézfémeket, a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet. Ha sok rost szerepel az étrendünkben, a túl sok epe a wc-be kerül. Ellenkező esetben, ha az étrendből hiányzik a rost, az epe akár 94%-a újra felszívódik a májban a benne lévő méreganyagokkal együtt. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, mivel nem számít a toxikus zsírsejtek visszatértére.

Következésképpen a máj idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket és nem fog tudni ellenállni a gyomorsavaknak, amik belépnek a vékonybélbe. A sav irritálja a bélbolyhokat és több pangó, reaktív nyálka termelődéséhez vezet. Ez akadályozhatja a hasnyálmirigy enzimjeinek áramlását a vékonybélbe, mivel a hasnyálmirigynek közös epevezetéke van az epehólyaggal és amikor az áramlás blokkolva van vagy lassú, az emésztés veszélybe kerülhet.

A máj telítődése

A méreganyagokkal és epével feltelt máj a zsíroldékony mérgeket a véráramba nyomja, ahol azok megtalálják az útjukat a zsírsejtekhez, ahol éveken át el tudnak raktározódni, degenerációhoz és oxidációhoz vezetve. A test minden része, beleértve az agyat is, lehet ezeknek a méreganyagoknak a célpontja. Egyre gyakoribb, hogy ezek a toxinok neurotoxinokká válnak és az agy zsírszöveteiben raktározódnak el kognitív zavarokat és más egészségi problémákat okozva ezzel.

Szüntessük meg a zsírt, hogy megszabaduljunk a mérgektől!

Az ajurvédikus orvoslásban a fő hangsúlyt a zsírégetésre helyezik és nem elsősorban fogyás céljából. A zsíranyagcsere segítségével megy végbe a szervezet méregtelenítési folyamata, a toxinok eltávolításához elengedhetetlen a zsírsejtek felszámolása. Amint az idegrendszer kikerül a stressz nyomása alól, a szervezet természetes módon zsírt kezd égetni.
Zsírt számos módon égethetünk, de fontos néhány életmódbeli változtatást is eszközölni. Fontos megérteni az emésztőrendszer, a nyirokrendszer és az epe integritását, melyek a legfontosabb résztvevői a zsírégetési és méregtelenítési folyamatnak.

A jó zsírok hasznosítására való képtelenség és az ételallergia

Előfordul, hogy valaki nem tudja lebontani és felszívni ezeket az egészséges zsírokat, mivel a bélbolyhok és a nyirokerek a bél körül túlterheltté válhatnak. Ennek eredményeként sokakat diagnosztizálnak gabonafélékre, tejtermékre és szójára való érzékenységgel. Ezek az élelmiszerek nehezek, nehéz őket megemészteni és magas a nyálka tartalmuk. A glutén irritálhatja a bélfalat és még több reaktív nyálka termelődését idézheti elő, ha már egyébként is van nyálka a bélben és a glutén nem bomlott le megfelelően a gyomorban és a vékonybél felső szakaszán.

Ez komolyan károsíthatja a bélfal azon képességét, hogy egészséges védelmezője legyen testünknek. Nem olyan nehéz mellőzni ezeket az élelmiszereket egy ideig, de teljesen felhagyni a búza és a tej fogyasztásával igen embert próbáló feladat.

Összefoglalás

Ha alkalmanként székrekedést vagy laza székletet tapasztalunk, esetleg nyálkát látunk a székletben, az tünete lehet annak, hogy a szervezet méregtelenítési és felszívódási folyamataiban zavar keletkezett: Ilyenkor ajánlatos elkerülni néhány élelmiszert vagy bizonyos ételeket. Ha úgy érezzük, hogy egy nehéz, magas zsírtartalmú étel megfeküdte a gyomrunkat vagy étkezés után hányingerünk lesz, esetleg fájdalmat érzünk, ez annak a jele, hogy az epe nem tud megfelelően áramolni, feltehetően a mérgező zsírok elraktározódása miatt. Hogy ezt elkerüljük vagy megszüntessük, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, így segíthetjük szervezetünket a káros anyagok elleni védekezésben.

Az Ajurvéda szerint szükséges a bélfal egészségének a támogatása, a nyirokrendszer tisztítása, az epe és a máj működésének serkentése ezekben az esetekben. Nagyon sok javasolt módja van annak, hogy segítsük szervezetünket a méreganyagoktól való megtisztulásban.

Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek rendkívül hatékonyak a máj megtisztításában és egészséges működésének helyreállításában. Ilyen a fokhagyma, a grapefruit, a cékla, sárgarépa, zöld tea, zöld leveles zöldségek, alma, olívaolaj, avokádó, gabonafélék, keresztes virágú zöldségek, citrom, lime, dió, káposzta, kurkuma.

MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÓ RECEPT:

Hozzávalók:

 • 1 nagy grapefruit vagy 3 citrom
 • 4 evőkanál Epsom-só
 • ½ bögre szűz olívaolaj
 • almalé vagy almasav

Fontos, hogy együnk annyi almát és igyunk annyi almalevet, amennyit csak lehetséges a tisztítókúra megkezdése előtti 4-5 napban. Az utolsó két napon igyunk 2,2 dl almalevet minden 2-3 órában. Ez garantálja a tisztítás sikerét.
Ezt követően, a tisztítás első napján együnk könnyű, zsírt nem tartalmazó reggelit. Az epe így fel tud halmozódni a májban, ez a nyomás pedig meg fogja szüntetni a májban kialakult köveket.

 1. Ugyanazon a napon délután 2 órakor keverjünk össze 4 evőkanál Epsom-sót 3 bögre vízzel és tegyük a keveréket egy üvegbe. Hűtőben hűtsük le! Délután 2 után már ne együnk és igyunk semmit!
 2. Este 6 órakor igyunk ¾ bögrével az Epsom-sós italból. Az íze valószínűleg kellemetlen lesz, adhatunk hozzá ⅛ evőkanál porított C-vitamint, hogy kicsit javítsunk rajta.
 3. Este 8-kor igyunk szintén ¾ bögrével. Programot ne csináljunk magunknak ezutánra, készüljünk fel a máj átöblítésére! Rendkívül fontos, hogy ne csináljunk már semmit ezután, csak feküdjünk és aludjunk!
 4. Este háromnegyed 10-kor öntsünk fél bögre szűz olívaolajat egy üvegbe. Facsarjuk ki az egész grapefruit levét, a pépet távolítsuk el egy villával vagy fogpiszkálóval. ½-¾ bögre grapefruit levet kell kapnunk, ezt kell összekeverni az üvegben az olívaolajjal. Ehhez zárjuk le az üveg tetejét és jól rázzuk össze a folyadékokat.
 5. Este 10 órakor igyuk meg ezt a keveréket. Az egészet próbáljuk meg 5 perc alatt elfogyasztani!

Majd feküdjünk le az ágyba. Forduljunk a jobb oldalunkra és húzzuk fel a jobb térdünket az állunkhoz, maradjunk így legalább 20 percig. Ha lehetséges, egyáltalán ne mozogjunk, próbáljunk meg aludni!

Következő reggel, mikor felébredünk, igyuk meg a harmadik adag ¾ bögrét az Epsom-sós italból és utána rögtön feküdjünk vissza. 2 órával később igyuk meg belőle az utolsó adagot. Ezt követően 2 órával ehetünk először. Bármit ehetünk, csak szilárd gyümölcsöt nem. Kezdjük folyadékkal és lassan jussunk el a gyümölcsig.

Ez a tisztító, méregtelenítő eljárás rendkívül hatékony. Ne feledjünk, saját egészségünkért csakis mi vagyunk felelősek, ezért ne mulasszunk el támogatást nyújtani, mikor arra van szüksége!

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial