Egészség / Tippek

A dió jótékony hatása – Okosabb lehet tőle a gyermek! Megéri belőle enned!

A dió élettani hasznosságáról legendákat zeng a népi gyógyászat és az egész világra kiterjedő nagy népszerűségét nem csak annak köszönheti, hogy kalóriadús, hanem hogy egyedülálló ízvilággal rendelkezik.

A keleti orvoslásban a diót gyógyszerként alkalmazzák, a Kaukázusban pedig a diófákat szentként tisztelik. A Ketkes.com jóvoltából most Ön is megtudhatja, miért illetik – joggal – a diót a királyi jelzővel!

A dió jótékony tulajdonságai:

drzhgdfgg

  • A dió serkenti az agyműködést

A megtisztított dió nagyban hasonlít az emberi agyra, és ez megannyi hiedelemnek ad alapot, miszerint a dió ezért hasznos az agy részére. Viszont azt kell mondani, ez azon ritka esetek egyike, amikor az ún. városi legendák valósnak bizonyulnak, ugyanis a dió valóban pozitívan befolyásolja az agy működését; igaz azonban, hogy nem az alakja miatt. A dióban található omega-3 zsírsavak segítenek az agysejtek kialakulásában.

dio-jotekony-hatasa1

  • A diótól gyorsan eltelünk

A diónak nagyon magas a kalóriaértéke. 100 gramm dióban 654 kalória van, ez kétszer több, mint amennyit a főt tészta vagy akár a hajdina tartalmaz. Ráadásul a diót szervezetünk lassan emészti meg, így sokáig teltségérzetet ad. Ezen csonthéjas gyümölcsön kívül szinte semmi mással nem dolgoztathatjuk meg a gyomrunkat két étkezés között annyira hatékonyan. Egy marék dió és elfelejtheti az éhséget két étkezés között; a dió kiváló és könnyed ropogtatnivaló a nap első felében. A diófogyasztás fenntartja a szervezet energiaháztartását, és így a gyomor sem marad üresen.

dio-jotekony-hatasa2

  • A dió csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

Tudósok kimutatták, hogy a dió nagyban javítja a sejtek felszínének tevékenységét, továbbá stabilizálja a vérnyomást és gátolja a vérrögök kialakulását, melyek trombózishoz vezetnek.

A zöld dióból készült tinktúrát sikerrel alkalmazhatjuk a szívet és a szívizmot érintő betegségek megelőzésére, illetve kezelésére, mint például az angina pectoris, szívritmuszavar, szívroham. A még ból finom lekvár főzhető, de az érett termésből is készíthetünk lekvárt.

dhdfhdfgdf

  • A kozmetikai ipar is használja!

A dióból sajtolt olajat a gyógyszeriparon kívül a kozmetikai ipar is ismeri és használja, mert fiatalító hatása van a bőrre és erősíti a hajat és a körmöket. Éppen ezért a dióolajból egy bármilyen bőrtípusra alkalmazható maszk készülhet, ami segít a bőr gyulladásainak leküzdésében. Ráadásul a dióolaj nagyon gyorsan felszívódik, selymes tapintást kölcsönöz a bőrnek amellett, hogy regenerálja is azt.

dio-jotekony-hatasa4

  • A dió segít pótolni a szervezet jód-szükségletét

A dió magas jódtartalma magyarázza azt, miért fogyasztja szívesen olyan sok pajzsmirigybetegségben szenvedő ember. Mint az közismert, a jód szabályozza a szervezet anyagcseréjét, és ezért a jódot nem tudja nélkülözni a szervezetünk, nélküle lehetetlen az élet. Sok dió fogyasztását ajánlják azoknak is, akik olyan helyen élnek, ahol a természetben sok gránit fordul elő, továbbá, ahol magas a háttérsugárzás.

A dió héjának magas jódtartalma magyarázza azt, hogy miért színezi meg a bőrt (kezet) feketére.

dio-jotekony-hatasa5

Így talán már érthetőbb, miért olyan nagyon hasznos a szervezet számára a dió fogyasztása. Fentebb már kitértünk a dió és az agy közötti hasonlóságon alapuló mítoszra, de most oszlassunk el még egyet: nem igaz ugyanis, hogy a dió károsan befolyásolja az ember alakját!

A dió magas kalóriatartalma abban az esetben lehetne veszélyes, ha egy egész tállal megennénk belőle, de ez gyakorlatilag lehetetlen, mert, mint ezt említettük, nagyon hamar eltelünk tőle. Már öt, de akár három dió elfogyasztása is elég ahhoz, hogy segítsünk szervezetünknek, hiszen a dió jelentősen javítja az anyagcserét. A diót fogyaszthatjuk céklával, mézzel vagy akár magában is.

Ha tetszett, ossza meg ezt a cikket barátaival, ismerőseivel, és ne persze fogyasszon Ön is gyakrabban minél több diót!

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial