Tudta, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya okozhatja a hangulatingadozásokat? A szervezetünk nem képes saját magának előállítani, és ennek a tápanyagnak a hiánya depressziós állapotokhoz vezethet.
Az ételek, amelyeket fogyasztunk, nemcsak a megjelenésünket határozzák meg, hanem a gondolatainkat, érzelmeinket és cselekedeteinket is befolyásolják. Egyes ételek még a hangulatot is javíthatják.
Ezzel szemben sok étel, amit elfogyaszt, kibillentheti az idegrendszerét, aminek következtében rossz hangulatot, fáradtságot, szorongást és depressziót okozhat.
Ha tehát azt veszi észre, hogy mindig rossz kedve van, vagy feldúlt, próbálja ki a következő ételeket, amelyek javítják a hangulatát. Ez egészségesebb, olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint a gyógyszerek szedése.
Csak azt tartsa szem előtt, hogy ha az érzelmei nem stabilizálódnak, ajánlott felkeresni egy pszichológust. Néha a problémáink nem azzal függnek össze, hogy mit eszünk, hanem a körülöttünk lévő emberekkel és a helyzetekkel, amelyeken keresztülmegyünk.
1) Kakaó vagy étcsokoládé
A hangulatjavító élelmiszerek közül az első a kakaó. A teobrominnak köszönhetően boldogságérzetet vált ki. Ez egy kémiai anyag:
Növeli a szerotonin- és dopaminszintet a szervezetben, Ellazítja az idegrendszert, Csökkenti a szorongást és a depressziót.
A kakaó triptofánt is tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely elősegíti a szerotonin kiválasztását. Minden előnye miatt javasoljuk, hogy a depresszió és a szorongás enyhítésére minden nap egy kis tábla étcsokoládét vagy kakaót fogyasszon.
Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy a választott csokoládé magas kakaótartalmú legyen, ideális esetben 65% feletti.
2) Dió
A második hangulatjavító élelmiszer a dió. Olyan omega-3 zsírsavakat ad a szervezetnek, amelyeket az nem termel magától.
Ha a szervezet nem jut elég omega-3 zsírsavhoz, az ember hajlamos depresszióra.
A dió triptofánt is tartalmaz, amiről fentebb már beszéltünk.
Javasoljuk, hogy naponta 5 diót fogyasszon, hogy stabilan tartsa a hangulatát. Ne feledje, adhatja turmixokhoz és desszertekhez, vagy csak fogyassza köretként.
3) Banán
A banán egy másik hangulatjavító élelmiszer, amelyet érdemes beiktatni a napi étrendbe, vagy hetente legalább kétszer fogyasztani.
Érzelmi előnyei magas B6-vitamin-tartalmához kapcsolódnak. Ez a vitamin részt vesz a fehérje vegyületek szerotoninná történő átalakításának folyamatában.
Folsav-, C-vitamin- és növényi rosttartalmának köszönhetően az immunrendszert is javítják.
4) Szezámmag
Ezek a magvak egyike azon ételeknek, amelyek javítják a hangulatunkat, mivel treonint tartalmaznak. Ez egy olyan esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud természetes úton előállítani és szintetizálni.
Ha alacsony a treonin szintje, krónikus szomorúság jelentkezhet.
Ahhoz, hogy hozzájusson ehhez a tápanyaghoz, javasoljuk, hogy adjon egy teáskanál szezámmagot a salátáihoz, vagy használjon szezámolajat az étkezéseihez.
5) Lazac és más halak
Egy másik étel, amely javítja a hangulatot, mert gazdag omega-3 zsírsavakban, a hal, különösen a lazac, a tonhal és a szardínia.
Az omega-3 zsírsavak közvetlenül befolyásolják bizonyos neurotranszmitterek mozgásának hatékonyságát, így hiányuk depressziós állapotokat okozhat.
Javasoljuk, hogy legalább egy adag ilyen típusú halat iktasson be a heti étrendjébe. Ha lehetséges, hetente körülbelül háromszor iktassa be őket zöldségekkel együtt.
Ügyeljen arra, hogy a megvásárolt hal jó minőségű és szennyeződésektől mentes legyen.
6) Rostban gazdag élelmiszerek
Az oldható rostokban gazdag ételek segítenek megváltoztatni a hangulatot, amikor az érzelmeket a vércukorszint változása váltja ki. Ha cukorbeteg, a rostok segíthetnek szabályozni a vércukorszintjét.
Ne feledje, hogy a magas vércukorszint nemcsak a belső szerveire van hatással, hanem percek alatt egy sor negatív érzelmet is megtapasztalhat.
Ha ezt érzi, ellenőrizze a vércukorszintjét, hogy megállapítsa, ez a probléma-e.
7) Sovány vörös hús
Az utolsó azon élelmiszerek közül, amelyek javíthatják a hangulatot, a sovány húsok. Gazdag linolsavban, egy természetes zsírban, amely segít a stressz és a zsírfelhalmozódás elleni küzdelemben a szervezetben.
Ez a hús vasat és omega-3-at is tartalmaz, ami segít javítani az agy egészségét.
Ahhoz, hogy valóban élvezhesse ezeket az előnyöket, fontos, hogy ezt a húst a lehető legkevesebb sóval és zsírral főzze meg.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.