Egészség / Tippek

6 betegség, amit az alváshiány okozhat

Az alvás az egyik legkellemesebb dolog, amire az életben maradáshoz szükségünk van. Amikor arra a néhány órára becsukjuk a szemünket éjszaka, testünk lehetőséget kap arra, hogy az előző nap minden feszültségét feldolgozva töltődjön fel. Milliónyi folyamat megy végbe, míg alszunk, ezek többek közt az agyat is segítik a jó memória megőrzésében, a sejteket és szöveteket a regenerálódásban.

Ha nem alszunk, mindezek a folyamatok nem tudnak lezajlani. Nemcsak bosszúsak leszünk másnap és nehezebben fogunk tudni koncentrálni, de a hosszan tartó alváshiánynak súlyos következményei is lehetnek egészségünkre nézve. Sok kutatást végeztek már, hogy pontosan mi történik testünk különböző részeivel, ha nem alszunk minden éjjel 8 órát.

„Ezek a tanulmányok azt mutatták, hogy az alváshiány egy sor súlyos, életveszélyes körülményt idézhet elő, kezdve a daganatos megbetegedésektől a cukorbetegségen át a szívproblémákig.”

Nézzük, mit okozhat, ha nem alszunk eleget:

1. Alzheimer-kór

Egy 2013-ban készült tanulmány szerint az alváshiány kiváltó oka lehet az Alzheimer-kórnak és a betegség gyors előrehaladásának is. A vizsgálat alapját korábbi kutatások adták, melyek kiderítették, hogy az alvás szükséges az agy számára ahhoz, hogy megszabaduljon mindattól a “hulladéktól”, melynek felhalmozódása demenciához vezet.

A tanulmányt 70, 53-91 év közötti felnőtt részvételével végezték és azt tapasztalták, hogy az elégtelen mennyiségű alvás nagyobb mennyiségű béta-amiloid lerakódást okoz. Ez az Alzheimer-kór egyik markere és a kutatók arra a következtetésre jutottak az alváshiány akadályozza az agyat, hogy megszabadulhasson ettől a lerakódástól.

2. Elhízás és cukorbetegség

A cukorbetegség és az alváshiány közötti kapcsolatot régóta ismerjük, de egy friss tanulmány arra is rávilágít, hogy az elégtelen mennyiségű alvás elhízást és cukorbetegséget is okozhat. Tudva, hogy a vér zsírsav szintje befolyásolhatja az anyagcsere gyorsaságát és az inzulin vércukor szabályozó képességét, a kutatók megvizsgálták az alváshiány hatását a zsírsav lerakódásokra.

19 férfi alvási szokásait tanulmányozták és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik csupán 4 órát aludtak 3 éjszakán keresztül, magasabb a zsírsav lerakódást mértéke a vérben hajnali 4 és reggel 9 között. Ez 15-30%-os növekedés azokhoz képest, akik 8,5 órát aludtak minden éjjel. A kutatók arra is rájöttek, hogy a magasabb zsírsav lerakódás magasabb fokú inzulin rezisztenciát is okoz, ezek pedig egyérteműen a cukorbetegség előtti jelek. Aki többet aludt, azoknál sem az elhízásra, sem a diabéteszre utaló jeleket nem mutatták ki.

3. Szív- és érrendszeri betegség

A keringési betegségeket korábban is összefüggésbe hozták az elégtelen alvással. A legújabb kutatások pedig arra világítanak rá, hogy szorosabb kapcsolat van a kettő között, mint azt feltételezték. 657 orosz férfit vizsgáltak a 25-64 éves korosztályból 14 éven keresztül. Az eredmények szerint, akik szívrohamot kaptak, azoknak az alvással is problémájuk voltak. Mi több, az alvászavarokkal küzdő férfiaknak 2,6-szor nagyobb az esélyük a miokordiális infarktusra, mikor a szívizom elhal és 1,5-ször nagyobb az esélyük a stroke-ra.

4. Öngyilkosság

Talán sokkoló lehet, de egy 2014-es tanulmány megnövekedett előfordulási arányt tapasztalt öngyilkosság tekintetében azon felnőtteknél, akik alváshiányban szenvedtek, függetlenül attól, hogy volt-e kórelőzményükben depresszió. 10 év során 420 pácienst vizsgáltak a középkorútól az idősebbekig. Ebben a csoportban 20 olyan résztvevő volt, akinél fennálltak a rossz alvási szokások és öngyilkos lett. Emiatt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik nem alszanak eleget, azoknál 1,4-szer nagyobb az öngyilkosság esélye. A kutatók szerint ennek leginkább a 85 év feletti fehér férfiak voltak kitéve. A tanulmány szerint az alváshiány miatti öngyilkosságnak az életkorral együtt nő az esélye.

5. Fekélyes vastagbélgyulladás

Ez a gyulladásos bélbetegség az emésztőrendszerben fekélyeket okoz és egy 2014-es tanulmány szerint kialakulhat alváshiány miatt is, akárcsak a Crohn betegség. A kutatás során arra jutottak, hogy a megfelelő mennyiségű alvás nélkülözhetetlen az emésztőrendszerben a gyulladásos válaszok megakadályozásához.

Nők tanulmányozása során azt találták, hogy a fekélyes vastagbélgyulladása 6 vagy annál kevesebb óra alvással nő. Ugyanakkor azt is tapasztalták, hogy aki több mint 9 órát alszik, szintén nagyobb kockázatnak van kitéve.

Ezenkívül a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulását más tényezők is elősegíthetik, mint az életkor, a dohányzás, a testsúly, a túlzott alkoholfogyasztás.

6. Prosztatarák

Egy 2013-as tanulmányban a kutatók megállapították a prosztatarák nagyobb előfordulási arányát azoknál, akik alváshiányban szenvednek. 2425 izlandi férfi vizsgáltak 67-96 éves kor között 3-7 éven keresztül és azt tapasztalták, hogy a prosztatarák kifejlődésének aránya 60%-kal nőtt azoknál a férfiaknál, akiknek gondjai voltak az elalvással. Ez a szám kétszeres azoknál a férfiaknál, akik alvás közben többször felébredtek. A kutatók mindezt a melatoninnak tulajdonítják, ami az alvás szabályozásában játszik szerepet. A magasabb szintű melatonin meggátolja a daganatok növekedését, míg azoknál, akik sok mesterséges fénynek vannak kitéve, elősegíti a tumorok agresszív növekedését.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial