Blogolunk / Egészség

5 tünete a cukorbetegségnek, amire érdemes odafigyelni!

Bár a legtöbb ember figyelmen kívül hagyja a cukorbetegség lehetőségét, ha nincs családi előzménye, vagy ha általában távol tartja magát a cukros ételektől. Viszont a cukorbetegség alattomosabb lehet, mint gondolná.

A figyelmeztető jelek olyan finomak lehetnek (különösen a 2-es típusú cukorbetegség esetében), hogy egyesek észre sem veszik őket, amíg meg nem tapasztalják a betegség okozta valódi károkat. Íme néhány tünet, amelyekkel érdemes tisztában lenni és megérteni őket – minél korábban ismerik fel őket, annál időszerűbb a diagnózis és szükség esetén a kezelés.

A cukorbetegség 5 tünete

Súlyos fáradtság

Ha nehezen tud ébren maradni, még akkor is, ha jól aludt, annak oka lehet a kiszáradás, vagy az, hogy a szervezete nem tudja a cukrot energiává alakítani.

Túlzott szomjúság és vizelés

A cukorbetegség a vérben felhalmozódó felesleges cukor (glükóz) következménye. A veséinek túlórázniuk kell, hogy kiszűrjék a salakanyagokat és felszívják a felesleges cukrot.

Ha a veséi nem tudnak megbirkózni vele, ez a cukor hulladékként ürül ki, ami gyakori vécére járáshoz, és ezzel együtt kiszáradáshoz vezet.

Minél dehidratáltabb, annál több folyadékot iszik, majd késztetést érez arra, hogy a vécére menjen pisilni. Ez egy ördögi körforgás.

Állandó éhség

Mivel a szervezetnek nincs elég energiája, amit elraktározhat és felhasználhat, a cukorbetegek a szokásosnál gyakrabban érezhetnek éhséget. Függetlenül attól, hogy mikor evett, késztetést érezhet arra, hogy egyen valamit. A szervezete glükózt követel a sejtjeibe, és éhesnek érzi magát.

Lassan gyógyuló vágások vagy sebek

A magas glükózszint negatívan befolyásolhatja a véráramlást a szervezetében, így a bőrének helyreállításához szükséges vér nehezebben jut el az érintett sebekhez vagy vágásokhoz a testén. Ha néhány hónap elteltével azt veszi észre, hogy sebei még mindig nyíltak és nem gyógyultak be, figyeljen erre a riasztó tünetre.

Problémák a hálószobában

A globális diabéteszes közösség szerint a férfiak akár 50 százaléka, a nők 25 százaléka tapasztalhat bármilyen ѕzexuális problémát a betegség következtében.

Emellett egyes nőknél visszatérő fertőzések is előfordulhatnak, amelyek zavarhatják a szerelmi életet.

Amikor a vércukorszint magas, az tökéletes környezet a gombás fertőzések kialakulásához. Az élesztőfertőzések meglehetősen ellenállóak és sok bajt okozhatnak, ezért ha meg szeretne szabadulni tőlük, a gyógyszeres kezelés önmagában nem lesz elég. Teljesen át kell alakítani az étrendedet, és ki kell zárni a cukrot. Ellenkező esetben a visszaesések elkerülhetetlenek.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial