Blogolunk / Egészség / Tippek

TUDTAD? A KAKUKKFŰ GYOMORFÁJÁSRA, GÖRCSOLDÁSRA KIVÁLÓ

Biztos sokan hallottatok már a kakukkfűről. Rendszeresen használják a háziasszonyok ételízesítésre. Intenzív íze miatt csak igazán keveset használjunk belőle. Erős,  aromája miatt óvatosan kell használni, mert ha sokat használunk belőle megváltoztatja az étel jellegét. Hatásának megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tárolni. Frissen néhány napig hűtőben is tartható.

tgjfghkdj

Ha érzékeny a gyomrod és rendszeresen görcsöl akkor akár napi rendszerességgel fogyaszd a megelőzés céljából. Ha már jelentkeznek a tünetek akkor készíts belőle teát, és ebből fogyassz el naponta több csészével. Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 15 perccel kell inni egy csészével.

tzgkizrlourzurdz

Leggyakoribb alkalmazásai

  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
  • salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
  • sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
  • vadas ételekhez,
  • töltött káposzta,
  • véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
  • halételek,
  • körözöttek,
  • növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.

Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol (40%) és a karvakrol (15%), amelynek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatását köszönheti.

gjdfjdjhdfh

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: wikipedia.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial