Biztos sokan hallottatok már a kakukkfűről. Rendszeresen használják a háziasszonyok ételízesítésre. Intenzív íze miatt csak igazán keveset használjunk belőle. Erős, aromája miatt óvatosan kell használni, mert ha sokat használunk belőle megváltoztatja az étel jellegét. Hatásának megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tárolni. Frissen néhány napig hűtőben is tartható.
Ha érzékeny a gyomrod és rendszeresen görcsöl akkor akár napi rendszerességgel fogyaszd a megelőzés céljából. Ha már jelentkeznek a tünetek akkor készíts belőle teát, és ebből fogyassz el naponta több csészével. Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 15 perccel kell inni egy csészével.
Leggyakoribb alkalmazásai
- Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
- salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
- sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
- vadas ételekhez,
- töltött káposzta,
- véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
- halételek,
- körözöttek,
- növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Gyógyhatása
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol (40%) és a karvakrol (15%), amelynek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatását köszönheti.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.
Forrás: wikipedia.com
Facebook Hozzászólások