A gyógyteákat általában friss pitypangból, csalánból és nyírfából készítik, de ezeket a növényeket meg is száríthatja, ha később (mondjuk karácsony után) újabb méregtelenítést szeretne végezni. A szárítási folyamat során egyes tápanyagok elvesznek, ezért a friss gyógynövényekből készült főzetek hatékonyabbak.
Gyógynövény infúziós recept a méregtelenítéshez saját kezűleg
Egyenlő mennyiségű:
- csalán
- pitypang levelek
- nyírfalevelek
A csalán felgyorsítja az anyagcserét és serkenti a vérkeringést a hajszálerekben. A csalán magas C-vitamin- és vastartalmú (a C-vitamin segíti a szervezet vasfelszívódását), valamint E-vitamint, szelént, cinket és kovasavat tartalmaz. Fogyasztáskor a csalánt először külön főzzük meg, hogy a csípő hatást eltávolítsuk, de a főzetekhez vagy teákhoz nem szükséges külön főzni. Csak óvatosan kezelje, lehetőleg kesztyűben. A csalán tavasszal vagy kora nyáron a legjobb; az íze a növények növekedésével keserűvé válhat. A felső levelek jobbak.
A gyermekláncfű vízhajtó hatású és felgyorsítja az anyagcserét. A gyermekláncfű különösen jót tesz a májnak és a veséknek. A levelek A-, B-, C- és D-vitamint tartalmaznak. A pitypang minden részét felhasználhatja ételekben, italokban és házi gyógymódokban, de az otthoni méregtelenítő italhoz csak a levelekre lesz szüksége.
A nyírfalevelek vizelethajtó hatásúak. A nyírfalevelek infúziója serkenti a veséket, és kiváló házi gyógymód a folyadékvisszatartás ellen. A nyírfalevelek, különösen a tavaszi kis fiatal levelek, sok C-vitamint tartalmaznak. Ideális esetben fiatal leveleket válasszon infúzióhoz.
Hogyan készítsünk gyógynövény infúziót
Keverjük össze az összes fűszernövényünket egyenlő arányban.
Vegyünk 4-8 evőkanálnyit a keverékből 1 literenként. A koncentrációt módosíthatja, mivel mindenki másképp reagál rá.
Öntsön rá forró vizet, és 30-60 percig áztassa.
A legjobb, ha minden nap új főzetet készítünk (bár készíthetünk nagyobb adagot is, mivel a hűtőszekrényben legalább 2-3 napig eláll), és ezt a keveréket két hétig, napi három csészével isszuk. A vízhajtó hatása határozottan érezhető, ezért ne késő este igyuk meg – jobb, ha az utolsó csészével délután isszuk meg.
Hadd emlékeztessem a jótékony tulajdonságaira:
Tonizáló és tápláló.
Elősegíti az emésztési folyamatot
Vízhajtó
Segít az ízületi betegségeken
Növeli a hemoglobinszintet
Csökkenti a szezonális allergiát.
Segít regenerálni a veséket és a mellékveséket (mag)
Ellenjavallatok és óvintézkedések:
Ha elég hosszú ideig (több hétig) szedjük, a csalán szárító hatású – a szájban száraz érzés, egyeseknél pedig a bőr és a nyálkahártyák kiszáradása;
Vízhajtó hatása problémás lehet a krónikus hipotenzióban szenvedőknél, ismét csak akkor, ha hosszú ideig szedik;
A növény vérnyomáscsökkentő hatású. Ebben az összefüggésben a csalán jobban tolerálható édesgyökérrel kombinálva;
Ne szedje nagy mennyiségben, ha veseelégtelenségben szenved;
Ne szedje, ha hemokromatózisban (vashiány) szenved;
A csalán gazdag K-vitaminban, ezért ellenjavallt, ha Ön véralvadásgátlót szed.
Antiallergiás tulajdonságai ellenére a csalán allergiát okozhat az érzékeny egyéneknél. Néhány ritka túlérzékenységi reakcióról, például csalánkiütésről, viszketésről, ödémáról, oliguriáról és gastralgiáról számoltak be.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.