Blogolunk / Egészség

Miért szörnyűek a mesterséges édesítőszerek

A cukor sokkal jobb, mint a mesterséges édesítőszerek. A legjobb, ha egyáltalán nem használunk cukrot. Mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek problémát jelentenek az egészségére nézve. De ha azt kell összehasonlítani, hogy melyik a rosszabb az egészségére, az ipari édesítőszerek sokkal károsabbak, mint a cukor.

Miért károsak az ipari édesítőszerek? És van-e kényelmesebb módja annak, hogy kielégítsd az édesszájúságodat?
Mit értünk mesterséges édesítőszer alatt?

A mesterséges édesítőszerek olyan vegyületek, amelyeknek az a céljuk, hogy olyan ízűek legyenek, mint a cukor, de kivételesen alacsony kalóriatartalmúak. A legtöbbjükben kevesebb mint három kalória van teáskanalanként. Hasonlítsd össze ezt egy teáskanál cukorral, amely 16 kalóriát tartalmaz. Gyakran használják őket a cukorbetegek, mert nem befolyásolják ugyanúgy a vércukorszintet, mint a cukor.

A leggyakrabban gyártott édesítőszerek közé tartoznak:

  • Szacharin
  • Aszpartám
  • Szukralóz

Ezenkívül számos cukoralkohol is létezik. Ezek közé tartozik a xilit, az eritrit, a szorbit és a maltit. Ezeknek a termékeknek is megvannak a maguk jóléti problémái. A bélrendszerbe jutás után a cukoralkohol erjed. Ez gázok távozásához vezet, ami puffadáshoz, problémákhoz, fájdalomhoz és hasmenéshez vezet.

A mesterséges édesítőszerek mögötti tudomány

Valószínűleg tudja, hogy a cukrot és a cukros rágcsálnivalókat kontrolláltan kell fogyasztania. Nem véletlenül vannak az élelmiszerpiramis tetején. Egészségügyi szempontból a cukor nem sok jóval kecsegtet. Nincsenek benne tápanyagok. Nincsenek vitaminok. Nincs fehérje. A cukor előnye, hogy feldobja az idegrendszerét. A cukorevés dopamint juttat a szervezetébe. Ez egy jó közérzetet keltő vegyi anyag, amely örömöt okoz. Ez ugyanaz a vegyi anyag, ami kimosódik, amikor a dohányzó egyének rágyújtanak, vagy amikor a függő egyének drogot szednek.

De nemsokára a mámor elmúlik. Az agya pedig azt a jelzést küldi, hogy többre van szüksége. Így hát újabb élvezetek után nyúl.

Az ipari édesítőszerek hatása

A mesterséges édesítőszerek fogyasztása számos más egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható:

  • Súly
  • Magas vérnyomás
  • Anyagcserezavarok
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • Szívbetegség

Sokkal jobb választás az édesítőszerek tekintetében

A természetes cukrok remek választás, ha valami édesre vágyik. A cukor és az ipari édesítőszerek helyettesítésére azonban számos más, kedvezőbb lehetőség is létezik. Mégis tartsa szem előtt, hogy minden édesítőszert kis adagokban kell fogyasztani.

  • Fekete melasz
  • Juharszirup
  • Kókuszcukor
  • Nyers méz
  • Stevia

Hogyan csökkenthetjük a cukor és az ipari édesítőszerek fogyasztását?

Abban az esetben, ha készen áll arra, hogy leugorjon a cukor hullámvasútról, kezdje bizonyos élelmiszerek korlátozásával. Az „alacsony kalóriatartalmú”, „kalóriamentes”, „alacsony cukortartalmú” és „hozzáadott cukrot nem tartalmazó” feliratú élelmiszerek figyelmeztethetnek arra, hogy mesterséges édesítőszereket tartalmaznak. Azok az élelmiszerek, amelyekről nem gondolnánk, hogy „édesek”, valójában nagy mennyiségű cukrot tartalmazhatnak.

  • Vegyes zöld öntetek
  • Tésztaszósz
  • Sajt
  • Gofri

Édességet és cukros ételeket csak időnként szabad tálalni. Egyetlen iparilag előállított édesítőszer sem képes egy egészségtelen ételt egészséges étellé változtatni. Ha a cukrot mesterséges édesítőszerekre cseréli, nem fogja elérni a kívánt előnyöket, és hosszú távon veszélyes lehet az egészségére.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial