Egészség / Tippek

Meghíztál a klimax idején? Itt a megoldás!

A klimax elég kellemetlen időszak: hőhullámok, hangulatváltozások, rossz kedv és álmatlanság. És erre rájön még a kontrollálhatatlan tűnő hirtelen hízás-

Sokan kétségbeesnek, mert bármit csinálnak, hiába koplalnak, mozognak, mégis meghíznak, különösen a deréktájon.

Nos, klimaxos súlygyarapodás általában 4 tényező miatt alakul ki.

 • Stressz és idegesség
 • márgek a szervezetben
 • hormonális változások
 • rossz alvás

 

 1. Stressz

A stressz miatt kialakul a magas kortizolszint, és ezzel a mellékvesék túlterhelődnek, kifáradnak. A magas kortizolszint bármely korban deréktáji hízást okoz, negyvenöt fölött meg különösen. Tudomásul kell vennünk, hogy az a stressz szint, amit fiatalon elbírt a szervezet, klimax idején túl soknak bizonyul, ezért különösen oda kell figyelni ilyenkor a stresszmentesítésre.

 1. Toxinok

A szervezetben lerakódott mérgek gyulladásokat okoznak, amelyek ahhoz vezetnek, hogy még kevésbé tud a test megbirkózni a méregtelenítéssel, emésztéssel és a regenerálódással. Ezért különösen fontos, ha korábban nem is, a klimaxba belépve próbáljuk környezetünket méregteleníteni, és sokkal jobban odafigyelni az étkezésre. kerülni kell az olajat, búzatermékeket, pasztőrözött tejtermékeket, alkoholt, dohányzást, felvágottakat és készételeket. A jó minőségű alapanyagokból készült házi készítésű ételek ilyenkor a legfontosabbak.

 

 1. Hormonális változások

A hormonális rendszer a feje tetejére áll a menopauza idején. Mivel az ösztrogén szintje csökken, a szervezet megpróbálja kompenzálni ezt, ezért a hízás, mivel a zsírsejtek raktároznak valamennyi ösztrogént. Közben a csökkent ösztrogénszint befolyásolja a pajzsmirigy működését és inzulin rezisztenciát is okoz, mindkettő hízáshoz vezet. A megoldás lehet az ösztrogénpótlás, amit azonban csak orvosi felügyelet mellett szabad elkezdeni.

 1. Rossz alvás

Az ösztrogén nemcsak a nemi funkciót befolyásolja, de az agyi idegsejteket is stimulálja fiatal korban. Hiánya alváshiányt, idegességet okoz (ezért sok nő menopauza idején depressziós lesz vagy pánikbeteg) Egyszerű ösztrogénpótlással ez is orvosolható, de ha valaki ezt nem szeretné a mellékhatások ismeretében (az ösztrogénpótlás megemeli a mellrák kockázatát), akkor meg kell próbálni relaxálni, meditálni. A kevés alvás a leptin szintet befolyásolva szintén hízást okoz. Az alvást az éjszakai hőhullámok is akadályozzák, ne igyál alkoholt és ne egyél fűszeres ételeket este. Próbáld ki a zsályateát éjszakai izzadás ellen.

5 tipp, hogy ne hízzunk menopauza idején

 1. Kezeld különös körültekintéssel a stresszt és az érzelmi kihívásokat. Vedd körül magad kellemes emberekkel, és dolgokkal, nem neked kell mindent megoldanod az életben. Törődj magaddal, eddig eleget törődtél másokkal.
 2. Csökkentsd a mérgeket környezetben és étrendedben.
 3. Ha a hormonális egyensúlyt nem akarod hormonpótlással optimalizálni, fogyassz jó minőségű szójatermékeket.
 4. Mozogj többet.
 5. Meditálj a jobb alvás érdekében.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial