Érdekesség / Technika

Hollandia műanyagból fog utakat építeni… sokkal tartósabb és olcsóbb!

Összehasonlítva a szokásos aszfaltból készült utakkal, a műanyag utak sokkal tartósabbak lesznek, kevésbé lesznek kitéve az eróziónak, kevesebb útjavításra lesz szükség, illetve sokkal olcsóbb lesz előállítani. Ezen felül, a műanyagból készült autópályák segítenek megtisztítani az óceánokat.

“KWS Infra”, a legnagyobb útépítő vállalat Hollandiában és a “VolkerWessels” szakemberei hamarosan elkezdik kivitelezni az első olyan projektet a világon, amely során műanyagból készült autópályákat építenek. Leghamarabb Rotterdamban szeretnének ilyen újrahasznosított utakat építeni. A város vezetősége már beleegyezett ebbe a projektbe. A tervezők most partnereket keresnek, hogy együtt kivitelezzék a munkát.

u1-1

A projekt alapítói azt állítják, hogy ezek az utak romolhatatlanok lesznek, és sokkal jobbak a számos hiányossággal rendelkező hagyományos utakkal szemben. Jobban ellenállnak a kopásnak, hőmérséklet változásnak, még a legjobb minőségű aszfaltnál is sokkal jobban. Fontos szempont az is, hogy egy műanyagból készült autópálya segítene megtisztítani az óceánokban felhalmozódott szemetet, hiszen az útépítéshez szükséges műanyagot az óceán vizéből szeretnék kihalászni.

u2-1

A műanyag utak építési munkálatai sokkel kevesebb időt venne ígénybe, a hagyományos technológiával szembern, amelynél a munkálatok akár több hónapot, vagy évet vesznek ígénybe. Könnyű, de biztonságos építőelemekből tevődne össze az új út.

Érdekes, hogy ezek az utak mentén nem lenne szükség speciális vízelvezető csatornák építésére, ezzel is rengeteg időt és pénzt lehetne megtakarítani. A műanyag lemezek üregesek lennének, így lehetővé tennék, hogy az út belsejében különböző vezetékeket, és vízvezetéket telepítsenek.

u3-1

A cég hivatalos Facebook oldalán megerősítette, hogy az új típusú utakra kátyugaranciát mernek vállalni, hiszen ezek az utak soha nem romlanak el és a hőmérséklet ingadozást is jól bírják majd. Úgy építik meg, hogy -40 és +80 Celsius fokban is ellenáló legyen a kémiai reagensekre, tehát azt szeretnék megvalósítani, hogy szinte semmilyen karbantartási munkálatra ne legyen szükség.

u4-1

u5-1

Forrás: buzznet.eu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial