Az avokádó egy ízletes és egészséges gyümölcs, amely számos recept alkotóeleme, és világszerte nagy népszerűségnek örvend. Gyakran azonban nehezen tudjuk megállapítani, hogy egy avokádó elég érett-e. Ha egy avokádó megromlott, nem jó ötlet elfogyasztani; minden bizonnyal nem egészséges. A túlérett avokádónak kellemetlen, meglehetősen furcsa íze van. Hogy elkerülje a csalódást, olvassa el, hogyan ismerheti fel az avokádó minőségét, és hogyan tárolhatja, hogy tovább maradjon friss.
Ellenőrizze az avokádó minőségét
1) Vizsgálja meg szemrevételezéssel az avokádó héjának külső felületét. Ha az avokádó külsején penészfoltok vannak, vagy az avokádónak kellemetlen szaga van, nem jó ötlet megenni. Ha repedezett, erősen sérült, vagy az egyik része puhább, mint a másik, akkor valószínűleg már rothadt.
2) Ellenőrizze az avokádó színét. Az avokádó héjának színe az avokádó fajtájától függ. A legnépszerűbb avokádó, a „Haas” színe az érés során sötétzöldről sötétlilára változik.
Ha a héja teljesen megfeketedett, az avokádó túlérett.
Más avokádófajták, mint például a Fuerte, a Pinkerton és az Ettinger, szintén megtalálhatók a boltokban. Ezeknek az avokádófajtáknak a gyümölcse általában még éretten is zöld marad.
3) Vegyünk egy avokádót, és enyhén nyomjuk össze az ujjaink között. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl erősen, mert ez mélyedéseket hagyhat a gyümölcsön. Ha az avokádó érett, akkor érezheti, hogy a felülete nem túl kemény. Ha enyhén megnyomod az ujjaddal, és horpadást hagy, az avokádó valószínűleg megromlott.
4) Figyeljen az avokádó sziromlevelére, hogy megállapítsa a gyümölcs minőségét. Egyes szakértők szerint az avokádó érettségét a gyümölcs szárának ellenőrzésével lehet megállapítani. A héj könnyen leválik a gyümölcsről, ami azt jelzi, hogy az avokádó érett. Ha eltávolítjuk a szárat, láthatjuk a gyümölcshúst is.
Érdemes megjegyezni, hogy ez a módszer csak akkor indokolt, ha a gyümölcs puhaságát szeretnénk megítélni. Ha azonban a gyümölcshús színe érdekli, a levélszárnál eltávolított kis lyuk nem túl hasznos, mivel több héjat kell eltávolítania ahhoz, hogy az avokádó minőségét a szín alapján ítélje meg. Ha az avokádó minőségét a boltban vagy a piacon történő vásárlás előtt próbálja megítélni, akkor ezt a módszert nem szabad használni. Ha letépi a levélkéket, és nem vásárol avokádót, az felgyorsítja a gyümölcs romlását. Ez aligha tisztességes az eladókkal és a potenciális vásárlókkal szemben, akik utána jönnek.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.