Hogyan lehet egy ételt egészségesebbé tenni? Győződjön meg róla, hogy a megfelelő fűszereket használja. Sok ilyen fűszer nemcsak híres antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, hanem a keringési rendszer javítására is jó.
A fűszerek, jót tesznek a szívproblémákkal, fogyással és fáradtsággal küzdőknek.
A fűszerek és gyógynövények hasznos tulajdonságaira már az ősi gyógyítók is felfigyeltek. Megállapították, hogy a fűszerek hozzájárulnak az ételek jobb emésztéséhez, emellett elpusztítják a baktériumokat, és megakadályozzák a rothadási és erjedési folyamatokat. Ezt a modern tudomány is megerősítette: a fűszerek nemcsak telítik és ízesítik az ételeket, hanem hatással vannak a szervezetre és általában az emberi egészségre is. Minden fűszernek megvannak a maga egyedi tulajdonságai. Hogy csak néhányat említsek.
Fokozza az anyagcserét.
A fekete bors és a fahéj két jó választás azoknak, akik fogyni szeretnének. Az előbbit a „fűszerek királyának” nevezik, és nem véletlenül. Szinte minden meleg ételhez és salátához adható. Serkenti az emésztési folyamatokat, és kiváló hatással van a gyomor-bélrendszerre. Az alkaloid kapszaicin, amely a paprika csípős ízét adja, erős antioxidáns. Számos kutató szerint összefüggésbe hozható a bors azon képességével is, hogy serkenti az anyagcsere-folyamatokat a szervezetben, ami hozzájárulhat a fogyáshoz.
A fahéj, akárcsak a bors, természetes anyagcsere-katalizátornak számít. Így ajánlott minden fogyókúrázó számára. A fahéjnak édes íze van, a teához vagy kávéhoz adva cukor nélkül is megteheti, és ez nagyon egészséges. Néhányan a kávéjukhoz vagy teájukhoz fekete borsot adnak.
Pozitív hatások a szívre, az erekre és a keringésre.
A paprika pozitív hatással van a vérkeringésre. Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek a vér hígításában és a szövetekhez és szervekhez való áramlásának javításában. Ezenkívül a paprika csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát magas antioxidáns- és vitamintartalma miatt: A, C, E, K, PP, vas, kalcium, magnézium, illóolajok. A paprika jól illik sajtokhoz, tenger gyümölcseihez, halakhoz és húsokhoz.
A kurkuma nagyon jót tesz a keringési rendszernek is. Segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, csökkenti a vérnyomást, cseppfolyósít, és ezáltal javítja a vérkeringést. Jól használható csirkéhez, zöldségekhez, hüvelyesekhez, mártásokhoz és húslevesekhez.
A paprika egy másik fontos tulajdonsága, hogy használatával csökkenthető a sófogyasztás, sőt, sózás nélkül, kizárólag paprikával készíthetünk ételeket. A magas vérnyomásban szenvedők számára ez nagyon hasznos lesz.
Akiknek magas a koleszterinszintjük, gyakrabban adjanak fokhagymát az ételeikhez. A fokhagyma gazdag szaponinokban, olyan anyagokban, amelyek segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
Segít a megfázásnál.
A fokhagyma itt az első helyen áll. Nem véletlenül nevezik „baktériumölőnek”. Magas illóolaj- és fitoncid-tartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatású. Ezért kiválóan alkalmas a megfázás megelőzésére. Friss és szárított formában egyaránt.
Ne feledkezzünk meg a gyömbérről. Magas szerves sav- és illóolaj-tartalma miatt baktériumölő hatású, így a gyömbérrel készült tea enyhíti a megfázásos, köhögéses, orrfolyásos állapotot. A gyömbér vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, csípős ízét pedig a gingerol nevű fenolszerű vegyületnek köszönheti, amely erős antioxidáns. A gyömbér egyébként fájdalomcsillapító és görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik.
Nyugtatja, enyhíti az irritációt.
Emlékszel a Borodin kenyér ízére? A koriander fontos szerepet játszik benne. A koriander nagyszerűen nyugtatja az idegrendszert és enyhíti az irritációt. Ezt már Hippokratész is észrevette, aki elsőként használta a koriandert az epilepszia gyógyítására.
A szegfűszeg illóolajok az idegrendszerre is pozitív hatással vannak – nyugtat, enyhíti a feszültséget és az ingerlékenységet, a fáradtságot és a kimerültséget.
Az őrölt szegfűszeget forró húsételekhez, darált húshoz és húslevesekhez is adhatjuk. A szegfűszeg egészben kiválóan alkalmas befőttek és mindenféle pácok készítéséhez. A szegfűszeg fahéjjal is kombinálható a legjobb sós desszertekhez.
Bármilyen ellenjavallat?
Igen. Különösen az emésztőrendszeri betegségekben szenvedők, az allergiás reakciókra hajlamos emberek, a gyermekek és a terhes nők nem fogyaszthatják ezeket a fűszereket. És minden esetben fontos az adagolás. A fűszerek és gyógynövények csak akkor hasznosak, ha mértékkel használjuk őket. Úgymond, ha egy csipetnyi fűszer jótékony hatású, akkor kettő már túlzás lehet. Ezért jobb, ha nem viszi túlzásba.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.