Mivel felnőttkorban az emberek többsége teát vagy kávét iszik, kevés szó esik a kakaóról, pedig ha máshonnan nem, a gyermekkorból mindenki ismeri a kakaót. Azonban a hideg időben kevés jobbat lehet annál elképzelni, mint egy pohár forró kakaó.
Azok számára, akik rendszeresen isznak kakaót, a Ketkes.com igencsak jó hírrel szolgál: kutatások bizonyították, hogy a kakaóban rengeteg, a szervezet számára hasznos anyag található, melyek nemcsak segítenek a testen, de szebbé is teszik azt. Ez azonban még messze nem minden, ami a kakaó hasznos tulajdonságait illeti.
A kakaó hasznos tulajdonságai
- Habár a kakaóban kevés a koffein, mégis ismert a kakaó frissítő, ébren tartó hatása. Pontosan ezért nem tanácsolják a kakaófogyasztást a nap második felében.
- A kakaóban olyan hasznos anyagok találhatóak, amik javítják a memóriát, stimulálják az agytevékenységet és jótékony hatással vannak a szervezet koleszterinszintjére is.
- Magas cinktartalma miatt hasznos a haj és a bőr számára. Bizonyított, hogy a serdülők cink hiánya és az alkohol- illetve drogfüggővé válás között összefüggés van; a cinkhiánnyal nő a függővé válás hajlama.
- Csak a kakaóban található meg az úgynevezett „kokohil” vegyület. Ez a vegyület serkenti a sejtek növekedését, elősegíti a sebek gyógyulását és megakadályozza a ráncok kialakulását. Ezért tanácsolják sokan, hogy a fiatalító maszkokhoz adjunk kakaóport.
- A kakaó gazdag epikatekinben, ami növeli az általános immunitást, és segít megelőzni a szívinfarktust, a stroke-ot, a cukorbetegséget és a rákot.
- Már egy kis pohár kakaó is nagy éhségcsillapító hatású, viszont annak ellenére, hogy a kakaó kalóriatartalma magas, nem növeli a testsúlyt, így fogyasszunk bátran a fogyókúrás diéta alatt is kakaót.
- Végül, a kakaóban rengeteg antioxidáns, magnézium, és vitamin található, ezért igencsak javasolt 40 év felett a rendszeres kakaófogyasztás.
Hogyan készíthetünk finom kakaós italt?
A Ketkes.com jóvoltából most megismerhet egy, a szokványostól eltérő, de nagyon finom meleg italreceptet, aminek az alapja a kakaópor. Próbálja ki Ön is, higgye el, ha vendégeinek kínálja kávé és a tea helyett, azok is értékelni fogják finom íze és aromája miatt!
Hozzávalók:
- 2 pohár tej (különösen finom mandulatejből elkészítve)
- másfél evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- cukor vagy jázminpakóca (stevia)
Elkészítése:
Tegyük a hozzávalókat egy lábasba, majd helyezzük azt a tűzre. Forrás közben határozottan keverjük, hogy az alapanyagok teljesen feloldódjanak. Ajánlott erre a célra egy habverőt használni. A forró italt vegyük le a tűzről és öntsük csészékbe.
Meghívhatjuk barátainkat és így együtt élvezhetjük a csodás kakaóital nyújtotta finom illatokat és ízeket. Ha tetszett ez a cikk, ossza meg barátaiddal, ismerőseiddel is!
Forrás:ketkes.com