Miért van szükség az anyagcsere fokozására?
Minél gyorsabb az anyagcsere, annál több kalóriát éget el a szervezet. A C-vitaminról ismert, hogy napi többször, kis mennyiségben fogyasztva felgyorsítja az anyagcserét. Ugyanezen okból kifolyólag az élelmiszerek is fontos szerepet játszanak az anyagcsere felgyorsításában.
Íme egy lista azokról az élelmiszerekről, amelyek felgyorsítják az anyagcserét.
Grapefruit
A grapefruit szintén fontos forrása az alapvető tápanyagoknak és fitokemikáliáknak. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami felgyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és kordában tartja a koleszterinszintet.
Zabpehely
A zab fontos rostforrás, mivel vízben oldódó és oldhatatlan rostokban gazdag. Segít szabályozni a bélműködést és megelőzni a székrekedést. Azok számára is hasznos lehet, akik fogyni szeretnének, mivel felgyorsítja az anyagcserét. A zabpehelyben található rostok telítettségérzetet keltenek, és csökkentik az éhségérzetet.
Zöld tea
A zöld tea számos fontos összetevőt tartalmaz, például koffeint, vitaminokat és epigallokatechint. Az EGCG csökkenti az étvágyat és felgyorsítja az anyagcserét.
Brokkoli
Ez a zöldség kalciumban gazdag, ami felgyorsítja az anyagcserét és segít a zsírégetésben.
Spenót
A spenót, jó forrása az olyan tápanyagoknak, mint a C-vitamin, a magnézium, a kálium és a vas. A C-vitamin serkenti az anyagcserét.
Paprika
Az Indiában shimla mirch néven ismert chili erős anyagcsere-gyorsító. Rendszeres fogyasztása esetén a szervezet stresszhormonokat szabadít fel, amelyek felgyorsítják az anyagcserét. Több kalória ég el, ahogy a szervezet megpróbál megbirkózni a chili ízével.
Gyömbér
Elősegíti az emésztést és megemeli a szervezet belső hőmérsékletét, így több energiát tudunk felhasználni. Az Indiában adraki néven ismert gyömbér emellett csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Végül pedig felgyorsítja az anyagcserét.
Chili
A szakértők szerint a chili fogyasztása az étkezés után több órán át képes energiát égetni. Ezenkívül a fűszeres ételek alkalmi fogyasztása csökkentheti az étvágyat. Vigyázzunk azonban, hogy ne együnk túl sok chilit, mert emésztési zavarokat okozhat.
Bab
A bab fehérjében és rostban gazdag. Míg a fehérje izomtömeget épít, és így felgyorsítja az anyagcserét, a rostok ugyanezt teszik, mivel hosszabb ideig tart a lebontásuk és az emésztésük.
Tofu
A tofu szójatejből készül, fehér színű, és úgy néz ki, mint az apró zsemlemorzsa. Izoflavonokat tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és megelőznek számos szív- és érrendszeri betegséget. A tofu kiváló vasforrás is, amely elősegíti a vérképzést. Az anyagcserét is javítja, így ideális választás a fogyókúrázók számára.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.