A zeller az édesköményhez és a petrezselyemhez hasonló növény, az ernyősvirágúak családjába tartozik. Fehér színű változata kevesebb klorofillt tartalmaz, mint a zöld színű zeller.
A zellerszárat beletehetjük salátákba, levesekbe, de enyhén sós íze kitűnő különböző levek készítéséhez is.
A zeller tápértéke
Ez a zöldség tele van erős antioxidánsokkal és hatékony enzimekkel. Továbbá, hihetetlenül gazdag forrása vitaminoknak, mint a B1-, B2-, B6-, C- és K-vitamin. A zeller levelei A-vitamint tartalmaznak, míg szára bővelkedik aminosavakban, kálciumban, káliumban, vasban, nátriumban, foszforban. A zellerben természetes formában jelenlévő nátrium abszolút biztonságosan fogyasztható. Ez az ásványi anyag létfontosságú az egészséghez. Még a magas vérnyomásban szenvedők is nyugodtan ehetnek zellert, hiszen nem emeli a vérnyomást, ellentétben az asztali sóval.
Hihetetlen, de főzés során a zeller egyetlen értékes hatóanyaga sem veszik el!
A zeller gyógyhatásai
A zeller fogyasztása nagyon jó hatással van a magas vérnyomásban szenvedőkre. Más zöldségekkel keverve leve számos egyéb betegség gyógyításában is segíthet.
Legfontosabb előnyei:
- Segít fenntartani az egészséges pH-egyensúlyt: A zellerlében lévő ásványi anyagok hozzájárulnak a savasság semlegesítéséhez, a test egészséges pH-egyensúlyának fenntartásához.
- Hidratálja a testet: A zellerlé fogyasztásával nagyon jól pótolhatjuk az elveszett elektroliteket, kitűnő ásványi anyagaival hidratálhatjuk a testet. Ezért különösen jó edzés utáni ital készíthető belőle, sok sportoló kedvence.
- Csökkenti a magas vérnyomást: A zeller természetes nátriumot tartalmaz, ami csökkenti a magas vérnyomást. Ha egy héten keresztül mindennap iszunk zellerlevet, már nagyon jó eredményeket érhetünk el. A benne lévő ftalidok képesek ellazítani az izmokat és az artériákat, kitágítják a vérereket, javítják a vérkeringést. A legjobb hatás érdekében levét fogyasszuk egy héten keresztül, majd tartsunk 3 hét szünetet és újra kezdjük el inni.
- Segít harcolni a rák ellen: Nemrégiben végzett vizsgálatok szerint a zeller a rák ellen is kitűnő zöldség. Sok rákellenes hatóanyagot tartalmaz, mint az acetilén, a kumarin vagy a fenolos savak. Ezek gátolják a tumoros sejtek növekedését, segítenek megelőzni a szabadgyökök okozta károsodást. A kumarinokról azt is kimutatták, hogy a gyomor- és bélrák kialakulásában is hatékonyak.
- Csökkenti a káros koleszterin szintjét: Hogy ezt elérjük, fogyasszuk a zellerlevet rendszeresen.
- Székrekedés ellen: Természetes hashajtó hatásával enyhíti a székrekedést.
- Fenntartja az optimális testhőmérsékletet: Száraz, forró időben 3 pohár zellerlevet fogyasszunk el, hogy normalizáljuk a testhőmérsékletet.
- Remek vízhajtó hatású: A zellerlé segít a különböző folyadékok szabályozásában, fokozza a vizelet termelődését magas kálium- és nátrium tartalmának köszönhetően. Segíti a felesleges folyadék eltávolítását is.
- Hatékony gyulladáscsökentő: Nagy mennyiségben tartalmaz poliacetilént, ami csökkenti a gyulladást és segít ízületi problémák, köszvény, reuma, bronchitis és asztma esetén.
- Méregteleníti a szervezetet és javítja a vesék működését: A zeller elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből, nagyon jól tisztít, megelőzi a vesekövek képződését, segíti a vesék egészségének megőrzését.
- Vigyáz az idegrendszer egészségére: A zeller bővelkedik szerves lúgos ásványi anyagokban, melyek nyugtatólag hatnak az idegrendszerre. Azok számára is áldásos, akik álmatlanságban szenvednek.
- Csökkenti az éhségérzetet, segít a fogyásban: Ha szeretnéd felgyorsítani a fogyás folyamatát, naponta igyál zellerlevet! Ezzel csökkentheted az ételek utáni sóvárgást és hamarabb megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől.
- Húgykő képződés ellen: A zellerlé fantasztikus vizelethajtó, segít összezúzni és eltávolítani a húgykövet és az epekövet.
Így fogyaszd:
Mindig zöld zellert vásárolj, mivel az több klorofillt tartalmaz.
Olyan zellert válassz, amelyiknek kemény a szára.
Mindig tartsd hűtőben, mivel szobahőmérsékleten hamar megfonnyad. Mielőtt a hűtőbe tennéd, csomagold nejlonzacskóba vagy fóliába vagy tedd egy lezárható műanyag edénybe. Ha a zöldség már fonnyadt, locsold meg kevés vízzel és néhány órára tedd a hűtőbe.
Figyelem!
A zeller tartalmaz peszticideket, mégpedig pszoraléneket, melyek megvédik a növényt a gombától. Ez az anyag mellékhatásokat okozhat az arra érzékenyeknél. Abban az esetben, ha a zeller fogyasztása után bőrtüneteket észlelsz, valószínűleg te is közéjük tartozol!
Akiknek alacsony a vérnyomásuk, a zeller fogyasztásának hatására még tovább csökkenhet, ezért ők óvatosan alkalmazzák.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.
Forrás: ketkes.com