Az elmúlt hetek nálam is sütőtök mániában teltek, ezért a régi, jól bevált bögrés-mákos receptet, megbolondítottam egy kis maradék sütőtök reszelékkel. Ha szereted a tökös vagy mákos ételeket, ezt is szeretni fogod mert gyors, elronthatatlanul egyszerű és finom.
TÖKÖS-MÁKOS BÖGRESÜTI CUKORMÁZZAL
Amire szükséged van:
1 db sütőforma (bármilyen)
1db 2,5 dl bögre
Hozzávalók:
1 bögre darált mák
1 bögre cukor
1 bögre liszt
1 bögre tej
2 evőkanál olvasztott vaj vagy bármilyen olaj
1 bögre reszelt leforrázott tök (elhagyható) vagy helyettesíthető pl. beleszórt magozott meggyel
1 tojás (elhagyható)
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja vanília csipet só csipet fahéj
Elkészítése:
Készítsd elő az alapanyagokat és a bögrét. Gyújtsd be a sütőt. A lereszelt sütőtököt forró vízzel forrázd le és a felhasználásig hagyd párolódni lefedve.
Egy nagy keverő tálban kézi vagy gépi keverővel, dolgozd össze a bögre cukrot a tejjel, a citrom héjjal, fűszerekkel (és a tojással). Keverés közben fokozatosan add hozzá bögrénként a darált mákot, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, végül dolgozd bele az olajat vagy vajat és a leszűrt bögrényi tököt.
A sütőformát béleld ki szilikonos sütőpapírral, ha nincs, kend ki a formát vajjal és lisztezd is, ezután öntsd bele a tésztát és már tolhatod is az előmelegített sütőbe kb. 20-30 percre. Melegen vagy kihűlve is tálalhatod, ízlés szerint díszítheted, felezve lekvárral is kenheted.
Tipp: citrusos cukormáz a tetejére
25 dkg porcukrot elkeversz facsart narancs levével, de vigyázz! nagyon kevés folyadék kell! Kis kanalanként adagold a levet amíg, hogy nyúlósan folyékony nem lesz, reszelj bele citrom és narancs héjat ízesítőnek, majd a langyos torta közepére öntve, középről kifelé haladva oszlasd el a mázat. Hagyd teljesen kihűlni, megszilárdulni, azután szelheted, tálalhatod.