A citrom egy olyan gyümölcs, amelyet mindannyian ismerünk és használunk a konyhában. A citromot gyakran használják saláták zamatosítására, és különböző ételek ízesítésére. És persze az édességekben.
Nemcsak a levét, hanem a héját is felhasználjuk. Ihatunk citromlevet, vagy élvezhetjük savanyú ízét egyszerűen egy szelet elfogyasztásával. Valójában a citromnak több ezer egészségügyi előnye van, amelyet Indiában maximálisan felhasználnak.
Kíváncsi, hogyan? Hadd magyarázzuk el.
A citrom gazdag C- és B-vitaminban, valamint citromsavat és ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort tartalmaz.
Ezek a legfontosabb tápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez.
A citrom erős antioxidáns, amely megakadályozza a káros anyagok felhalmozódását a szervezetben. Elősegíti a normál bélműködést és segít megoldani az emésztési problémákat, például a puffadást.
Ezenkívül a citrom nagyszerűen szabályozza a lassú anyagcserét, különösen, ha reggel fogyasztjuk, és meleg vízzel isszuk. Mindent egybevetve… a citrom előnyei sokrétűek, és az általa nyújtott előnyök valódiak. De van rá mód, hogy még inkább fokozzuk a ránk gyakorolt pozitív hatását. Mindez egy indiai receptnek köszönhető, amelyet még Észak-Afrikában is használnak.
Mi ez?
Az erjesztett citromról van szó. Az erjesztés és a só révén a citrom még több enzimet, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így háromszor olyan hasznos és hatékony.
De mi is az a citromos erjedés? E folyamat elindításához több lépést kell tenni.
Először is, szüksége lesz egy elég nagy üvegedényre, amelybe a citromokat beleteheti. Mossa ki és hagyja megszáradni.
Vegyünk 4-5 citromot (lehetőleg bio), mossuk meg alaposan szódabikarbónás vízben.
Mindegyik citromon két hasítékot vágunk, és sóval befedjük. Most alaposan meg kell döngölni a sót, hogy az érintkezzen a péppel.
Most fogjuk az üvegedényünket, szórjunk egy maréknyi durva sót az aljára, és kezdjük el beletenni a citromokat, összenyomkodva őket.
Fontos, hogy a rétegek közé több sót tegyünk. Fedjük le a tartályt, és hagyjuk a citromokat 3 napig kint, de ne a napon, hanem száraz, jól szellőző, közvetlen fényforrásoktól védett helyen. Három nap elteltével a citromot tetszés szerint használhatja.
Főzéshez, valamint tea és különböző italok ízesítésére is alkalmas. Úgy használhatja, ahogy akarja.
Savanykás-édes ízük miatt jól használhatóak zöldségek ízesítésére. A citrom különlegessége azonban nem csak az ízében rejlik. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma, ami segít abban, hogy mindig formában maradjon. Így vigyázni tud a beleire és a gyomrára. Hiszen az emésztési problémák és a gyomorégés az egész napodat tönkretehetik.
Ezenkívül az antioxidánsok jelenlétének és a só fokozó hatásának köszönhetően ragyogóvá, simává és bársonyossá, faggyúmentesítetté és rugalmassá teheti bőrét. Ezáltal fiatalabbnak és nyugodtabbnak fog tűnni.
Mindennek tetejébe a citrom kiváló fertőtlenítőszer, és csökkenti a vércukorszintet is.
Nyilvánvalóan hatékony antibakteriális, fertőtlenítő hatású szer. A sós citrom jó a vérnyomás csökkentésére, hasznos a szemölcsök és a bőrkeményedések eltávolítására, a gyulladt íny, az ízületi gyulladás és a reuma, a visszér, a megfázás és az influenza kezelésére….
Nyáron jobb, ha ezeket a citromokat forró teával használjuk, ami segít a légutak tehermentesítésében. Egyszerűen vegye ki a citromot az üvegből, öblítse le a felesleges sót, és használja fel apró darabokban.
Mindig tanácsos orvoshoz fordulni, mielőtt a napi szokásokban jelentős változtatásokba kezdene.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.