Egészség / Tippek

6 lehetséges jel, hogy lecsapott rád a, a sztrók, és hamarosan újra be fog következni

loading...

Minden évben világszerte körülbelül  másfél millió ember hal meg sztrók miatt, és a rokkant állapotok túlnyomó részéért is agyi érkatasztrófa a felelős. Sokan észre sem veszik, hogy átestek a sztrókon, mert a tünetek a megjelenés után eltűnnek, azonban, ha valakinél néma sztrók következik be, várható, hogy újra lecsap ez a súlyos betegség, és lehet, hogy akkor már késő lesz!

A sztrók az agyi erek keringés zavara miatt bekövetkező veszélyes idegi károsodás. Hátterében elsősorban trombózis – helyi vérrögösödés -, embólia – verőér-elzáródás a vérárammal tovasodort vérrög által – és vérzés áll. Ha egy agyi ér elzáródik, és az ezt követő 180 percben nem vetnek be vérrögoldó kezelést, idővel – a közben végbemenő maradandó károsodások miatt – később már sajnos nincs is jelentősége.

Tehát a sztrókot követő első néhány óra dönti el, hogy valaki életben marad-e, illetve tartós szövődmények lépnek-e fel. Így már a stroke bekövetkeztének sejtése esetén is azonnal szakemberhez kell fordulni.

loading...

Míg a szívrohamot igen nagy fájdalom kíséri, addig a sztrók rendszerint nem okoz kifejezett fájdalmat, így a betegek nem is veszik észre, nem fordulnak rögtön szakemberhez, gyakran csak napok elteltével mennek orvoshoz.

A néma agyi érkatasztrófa jelei

  • Nyelési nehézségek.
  • szédülés, egyensúlyzavar.
  • látás vesztés, kettős látás, látótérkiesés.
  • egyik oldali végtaggyengeség, végtagzsibbadás.
  • Beszédkészség vesztése: szóformálási problémák, dadogó beszéd.
  • Féloldali bénulás – a szájzug félrecsúszása, arc fél oldalának bénulása.

A jelek együtt és részlegesen is megjelenhetnek. A maradandó agyi károsodással járó állapotot megelőzhetik a fent felsorolt, de csak átmenetileg fennálló tünetek, amelyek percekre, néhány órára jelentkeznek, majd maguktól megszűnnek.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

 

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial