Mindannyiunknak gondoskodnia kell az egészségünkről, mind fizikailag, mind mentálisan. Az egészséges táplálkozás nagyon fontos. Ha helyesen táplálkozunk és elegendő testmozgást biztosítunk a szervezetünknek, biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk később hálás lesz érte.
A zöldségek semmiképpen sem hiányozhatnak a napi étrendből, nem csak sok vitamint tartalmaznak, de segítik az emésztést is, ami nagyon fontos.
Van egy remek receptünk, amit akár „méregtelenítő salátának” is nevezhetnénk, mert valóban eltávolítja a káros anyagokat a szervezetedből, és bónuszként még a szemnek is jót tesz!
A cékla több okból is az egész saláta fő összetevője:
Tele van B-vitaminokkal, amelyek erősítik az erek falát.
Antioxidánsként működik, és felgyorsíthatja az anyagcserét.
A fokhagyma mellett a legmagasabb a vastartalma, a kelkáposzta mellett pedig a legtöbb jódot tartalmazza.
Magas az ásványi anyag tartalma.
A cékla egyik fő anyaga a polifenolok, amelyek védik a sejtmembránokat és a DNS-t, ami nagyon hasznos.
A betainok a cékla egyéb anyagai, amelyek támogatják például a májműködést, csökkentik a vérnyomást stb.
A polifenolok és a betainok együttesen védik a szervezetet az oxidatív stressztől.
A céklában található egyéb anyagok például: kálium, folsav, magnézium, vas, foszfor, réz, jód stb.
A cékla jótékonyan hat a szívre, a csontokra és még sok másra.
A salátához szüksége lesz:
- 3 db cékla
- 2 vöröshagyma
- ecet
- olívaolaj – extra szűz
- (só – ízlés szerint)
Hogyan készítsük el?
Először is hámozzuk meg a céklát. Tegyük sós vízbe, és főzzük addig, amíg a cékla megpuhul.
Hagyjuk kihűlni, és vágjuk kockákra. Készítsünk elő egy salátástálat, és tegyük bele a kockára vágott céklát.
Most fogjuk a hagymát, azt is hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és adjuk a céklával együtt a tálhoz.
Végül már csak az ecetet és az olívaolajat kell hozzáadni, és kész is! Ha szeretné, ízesítheti a salátát egy csipet sóval, vagy készíthet saját öntetet.
Fogyasztás előtt hagyjuk a salátát legalább fél órát pihenni.
Jó étvágyat kívánunk!