A diófélék jótékony hatásait már ősidők óta ismerik, és még a betegségek kezelésében is alkalmazzák. A diófélék tápanyagokban gazdagok, és fogyasztásuk rendkívül előnyös a szervezet számára.
1. Csökkentik a rossz koleszterinszintet.
A legújabb tanulmányok a dió pozitív hatását mutatják a szívre és a szív- és érrendszerre. A dió a különböző szívbetegségekben vagy magas vérnyomásban szenvedők számára ajánlott, mivel körülbelül 60%-ban telítetlen zsírokat, valamint káliumot és magnéziumot tartalmaz. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét a vérben és erősítik az erek falát. Így azoknál az embereknél, akik hetente kétszer-háromszor 30 gramm diófélét fogyasztanak, sokkal kisebb a szívbetegségek kockázata. A diófélék tehát támogatják az artériák rugalmasságát, a szív egészségét és segítenek megelőzni a stroke-ot.
2. A cukorbetegség ellen
A cukorbetegek számára a dió értékes élelmiszer, mivel kis százalékban tartalmaz szénhidrátot. Fogyaszthatják azok a cukorbetegek, akiknek nem ajánlott húst enni, a diófélék kiváló helyettesítői. Ezenkívül a diófélék csökkentik a vércukorszintet.
3. A rák ellen
A dióban gazdag étrend segít megelőzni a mellrákot az Omega 3, antioxidánsok, polifenolok és fitoszterolok tartalma miatt.
4. Jó a bőrnek
A diófélék zsírtartalmuk miatt különösen télen ajánlottak, amikor a külső tényezők negatívan hatnak a bőrre. Emellett javítják a bőr rugalmasságát, és fogyasztásuk jótékony hatású az ekcémában vagy pikkelysömörben szenvedők számára.
5. Javítja a memóriát
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a diófélékben található hatóanyagok jótékony hatással vannak az agyat ellátó erekre. Így javítják a memóriát és a koncentrációt. Napi nyolc-tíz diószem négy teáskanál virágmézzel keverve ajánlott a koncentrálóképesség javítására.
6. Pajzsmirigy rendellenességek ellen
Gazdag jódtartalma miatt a diófélék pajzsmirigyzavarok esetén ajánlottak.
7. A stressz ellen
A fejfájás és a stressz enyhíthető diópasztával. Alaposan keverje össze, amíg tíz zöld dió magjából és egy evőkanál mézből álló pasztát kap, majd adjon hozzá egy pohár természetes gyümölcslevet. Ez a készítmény táplálja az energiát és csökkenti a stresszt. A tartósabb hatás érdekében a terméket négy héten keresztül ajánlott szedni.
8. A hámlasztás jót tesz a gyomornak
Megszoktuk, hogy meghámozzuk a zöld diót, és kidobjuk a héját, nem is sejtve, hogy ez jótékony hatással van az egészségünkre. A zöld dióhéj hasznos a gyomorpanaszok leküzdésére, például akut bélfertőzések esetén. Elkészítés: 300 ml vízhez adjunk körülbelül öt teáskanál finomra vágott zöld dióhéjat, és hagyjuk állni tíz órán át. Szűrje le, a maradék keveréket 300 ml vízzel forralja öt percig. A két összetevőt keverje össze, és az így kapott készítményből a nap folyamán igyon meg körülbelül egy litert.
9. Reuma kezelésére.
A cink-sókban, magnéziumban, vasban, kénben, kalciumban és A-, B- és E-vitaminban gazdag diófélék magas energiaértékkel rendelkeznek. Az ajánlott napi adag hat dió magja, amelyet jól meg kell rágni. A diólevélből készült külsőlegesen alkalmazott borogatás csökkenti a reumás fájdalmakat.
10. Segít a fogyásban
A dió segíthet a fogyásban. A diófélék magas zsír- és fehérjetartalmúak, de nem változtatják meg az anyagcserét. Ezért a diófélék mértékkel szerepelhetnek a diétákban: teltségérzetet adnak, és nem teszik lehetővé a túlevést.
Ellenjavallatok
A dió fogyasztása ellenjavallt a májgyulladásban szenvedők számára, csak kis mennyiségben szabad fogyasztaniuk. A dió helyes fogyasztás esetén nem okoz emésztési zavarokat.
Soha ne egyen diót egy kiadós ebéd vagy vacsora után.
A dió nyers ételekkel kombinálható, de nem tanácsos tésztával, hússal, keményítővel, és édességekkel együtt fogyasztani.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.