Karácsonykor jelentősen megnő a halfogyasztás. Az éves halfogyasztásunk 40%-át az évnek ebben az időszakában fogyasztjuk el, és a legtöbb ponty is ilyenkor kerül az asztalunkra.
Mivel nem vásárolunk rendszeresen halat, gyakran azon kapjuk magunkat, hogy az ünnepi időszak előtt azon gondolkodunk, mit válasszunk, hogy a lehető legjobb ünnepi vacsorát készítsük el. Nézzünk néhány hasznos tippet!
1) Válasszon friss halat
Oké, de milyen szempontok alapján döntsünk? Érdemes megnézni a hal kopoltyúját, ami a világosvöröstől a cseresznyepirosbarnáig terjedhet a friss halaknál, de ha barnás foltokat vagy elszíneződést lát, ne vegye meg.
A friss halnak nincs szaga. Ha szaga van, akkor nem friss.
Ezenkívül a hal szeme és tapintása is jó támpontot adhat. A friss hal szemei világosak és áttetszőek. Ha egy halnak beesett vagy karcos a szeme, valószínűleg már nem friss. A halnak szilárd és ruganyos tapintásúnak kell lennie. Ellenkező esetben nem szabad megvenni!
2) A megfelelő időben vásároljon
Ne halogassa az ünnepi vacsorára szánt hal megvásárlását az utolsó pillanatra, mert előfordulhat, hogy a megnövekedett kereslet miatt nem tudja megvenni. Ha jól megválogatott friss halat vásárol, az karácsony estéjéig biztonságban lesz a hűtő alján.
A hal frissességének megőrzése érdekében érdemes úgy tárolni, ahogy a halpulton látja. Helyezze a halat a jég közé, az edény aljára pedig helyezzen megfelelő eszközt (például rácsot vagy tányért), hogy a hal ne úszkáljon az olvadó nyálkás lében.
3) Fagyassza le, ha muszáj, de legyen észnél
Ha azért kell lefagyasztani a halat, mert jó előre megvetted, érdemes külön felvágni és becsomagolni, hogy szükség esetén könnyebben és rövidebb idő alatt kiolvaszthassa. Sem a halat, sem a húst nem szabad forró vízben kiolvasztani.
4) A jó ponty nem sárízű
Ha a halakat nem megfelelő körülmények között tartjuk és etetjük, valóban felhalmozódhatnak bennük olyan vegyületek, amelyek rossz ízűvé tehetik őket. A tömegtermelésben ez általában így van. Az igazán tiszta körülmények között nevelt pontyoknak azonban igazán jó íze lesz. Ne habozzon megkérdezni, honnan származik a hal.
5) Ha már unja a pontyot, vannak más alternatívák is
Ha kevésbé szálkás halat szeretne, válasszon pisztrángot, afrikai harcsát vagy sügért, amelyek finom fehér hússal és enyhe ízzel rendelkeznek. Gyorsan elkészíthetőek, így azoknak sem okoz gondot, akik nem szoktak hozzá a halétel készítéshez.
Egy másik jó választás a tőkehal, amely filében is kapható az igazán jó halüzletekben. A halak szerelmeseinek a lazac, a tonhal és a kardhal is említésre méltó. Isteni az ízük és jót tesznek az egészségnek.