A banánt nem véletlenül nevezik a „bölcsek gyümölcsének”. A banán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel bír, és fogyasztható éretten vagy éretlenül, önmagában vagy zabpehellyel, joghurttal és pirítóssal.
Olcsó és hozzáférhető, a banán megérdemli, hogy helyet kapjon a napi étrendben. Vessünk egy pillantást az előnyeire, hogy megtudjuk, miért.
1) Csökkenti az éhségérzetet
Napi egy közepes méretű banán, ha más, magas rosttartalmú ételekkel, például zabbal, hüvelyesekkel és keresztesvirágú zöldségekkel együtt fogyasztja, jelentős mértékben segíthet a fogyásban. A banán rostban gazdag, amely olyan szénhidrát, amelyet a szervezet nem emészt meg. Ez lelassítja az emésztési folyamatot, és csökkenti az étkezések közötti éhségérzetet. Így a jóllakottság hosszabb ideig történő fenntartása és a banán túlfogyasztásának elkerülése segíthet a testsúly ellenőrzésében.
2) Csökkenti az izomgörcsöket
A banán egészségesen tartja az izmait. Tele van káliummal, amely ásványi anyag szükséges az izomösszehúzódáshoz és az idegjelekhez. Az alacsony káliumszint izomgörcsöket okoz. Minden egyes banán 422 mg káliumot tartalmaz, így gyors és egyszerű gyógyírként szolgál a bosszantó görcsökre. Ha tehát sportoló, a banán segíthet az izmainak regenerálódni. A banán azonban nem csak ezen a módon segíthet a sportolóknak.
3) Növeli az állóképességet
A banán nem csak az edzés utáni görcsöket csökkenti, de az állóképessége növelésével a teljesítményét is javíthatja. Tanulmányok szerint az edzés közbeni 15 percenkénti fél banán elfogyasztása ugyanolyan hatékony lehet, mintha energiaitalt inna edzés közben!
4) Fokozza az immunitást
Mindannyian tudjuk, hogy napi egy alma megóv az orvostól. De tudta, hogy egy banán vetekedhet a hatalmas almával? A banánban található C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősítheti az immunitást, és csökkentheti a betegségek időtartamát és súlyosságát.
5) Javítja az emésztést
A napi egy banán elfogyasztása segítheti az emésztést. A banán gazdag fruktooligoszacharidban (prebiotikus vegyület), amely a bélbaktériumok növekedésének és jólétének elősegítésével javítja az emésztést. A banán emellett gazdag oldhatatlan rostokban (rezisztens keményítő formájában) és oldható rostokban (pektin formájában), amelyek elengedhetetlenek a normális emésztéshez. A banánban található rostok emellett növelik a széklet mennyiségét, biztosítják a megfelelő bélürítést, és megelőzik az olyan problémákat, mint a bélrendellenesség, székrekedés, hasmenés, vérhas és irritábilis bél szindróma.
Egyes tanulmányok szerint az éretlen gyümölcsök jobbak lehetnek az emésztés szempontjából, mint az érettek. Az éretlen banán fogyasztásakor azonban fontos az óvatosság, mivel a benne lévő rostok túlzott fogyasztás esetén székrekedéshez vezethetnek.
6) Kezeli a gyomorfekélyt és a gyomorégést
Egy 2013-ban végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a banán nemcsak a gyomorfekély méretét csökkentheti, hanem a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatja. A banán fekélyellenes hatása a banánban található leukoyanidin, egy flavonoidon alapul.
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a banán és a tej egyszerű keveréke elnyomhatja a gyomorban lévő túlzott savasságot, ezáltal csökkentve a gyomorégés kockázatát.
7) Egészségesen tartja a szívet
A banán előnyei nem korlátozódnak a megfelelő emésztésre. A szívet is egészségesen tarthatja! A banánban magas a kálium és a nátrium aránya: 422 mg káliumot tartalmaz, és csak 1 mg nátriumot. Ha több banánt fogyaszt, az elfogyasztott kálium kiöblíti a nátriumot a szervezetéből. A magas káliumbevitel pedig összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a stroke és a korai halálozás alacsonyabb kockázatával. Ezen kívül a banán a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésével is támogatja a szív egészségét, amivel elérkeztünk a következő pontunkhoz.
8) Csökkenti a magas vérnyomást
A magas vérnyomás eltömődött artériákhoz, rossz keringéshez és akár szívrohamhoz is vezethet. A banánban található kálium csökkentheti a magas vérnyomást azáltal, hogy enyhíti az érfalakra nehezedő nyomást. Továbbá, mivel a túlzott sómennyiség a magas vérnyomás egyik okozója, a banánfogyasztás segít semlegesíteni a nátrium szívre gyakorolt káros hatásait. Sőt, egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy napi két banán elfogyasztása akár 10 százalékkal is csökkentheti a magas vérnyomást.
9) Szabályozza a cukorbetegséget
A cukortól való tartózkodással a legtöbb cukorbeteg küzd. Mivel a banán édes, csillapítja az édesség utáni vágyat, és megakadályozza, hogy más egészségtelen, cukros ételekre váltsunk.
Emellett a nyers banánnak alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg a vércukorszintet. Emellett a banán gazdag oldható rostokban, amelyek lassítják az emésztést. A lassú emésztés megakadályozza az étkezések közötti evést vagy a túlevést, így megakadályozza a vércukorszint további megugrását. Érdekes módon az éretlen banánnak – magas keményítőtartalma miatt – még alacsonyabb lehet a glikémiás indexe, mint az érett vagy túlérett banánnak.
10) Megelőzi a rákot
Észrevette már az érett banánon a sötét foltokat? Egy japán tanulmány szerint ezek a sötétbarnás-fekete foltok egy tumor nekrózis faktor nevű anyagot termelnek, amely elpusztítja a rákos sejteket. A tumor nekrózis faktor serkenti az egészséges fehérvérsejtek termelődését is, és megakadályozza a rák kialakulását.
A banán lektint tartalmaz, egy olyan fehérjecsoportot, amely a feltételezések szerint megakadályozza a rákos sejtek szaporodását és elpusztulását. A banán antioxidánsokban, például C-vitaminban és flavonoidokban is gazdag, amelyek már a korai stádiumban megállíthatják a rákot.
11) Megakadályozza a vesekövek kialakulását
A banánban található káliumról megállapították, hogy csökkenti a vesekövek kialakulását. Azáltal, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását a vesében és a húgyutakban, a banán segíthet a veseköves embereknek. Azonban nincs elegendő kutatás ennek az elméletnek az alátámasztására.
Azt is fontos megjegyezni, hogy egyes veseköves emberek vesebetegségben is szenvedhetnek. A magas káliumtartalmú ételek pedig nem jöhetnek szóba, ha vesebetegségben szenved. Tehát jobb, ha kerüli a banánt, ha vesebetegségben szenved.
12) Javítja a hangulatot
Depressziósnak, legyőzöttnek érzi magát? Használja ki a banánban található B6-vitamint. Ez a vitamin felelős a szerotonin termeléséért, egy olyan kémiai anyagért, amely befolyásolja a hangulatot. A szervezet alacsony szerotoninszintjét összefüggésbe hozták a depresszióval és más pszichés zavarokkal. Azonban nincsenek olyan megalapozott tanulmányok, amelyek azt állítják, hogy a banán jelentősen csökkentheti a depresszió tüneteit.
13) Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát
A banán fenolokat tartalmaz, amelyek antioxidánsok, amelyek lassítják az öregedést és megakadályozzák az idegek degenerációját. Tanulmányok kimutatták, hogy a friss banánban lévő fenolok megakadályozzák az idegsejtek mérgezését, és ezért szerepet játszhatnak az olyan betegségek kockázatának csökkentésében, mint az Alzheimer-kór.
14) Egészségesen tartja a bőrt
Amikor banánt eszik, ne dobja el a héját. A banánhéj ugyanis gazdag alfa-hidroxisavakban. Ezek ugyanazok a vegyületek, amelyek általában a bőrének kémiai kozmetikai hámlasztásában találhatók. De szerencsére a kereskedelmi kozmetikai hámlasztókkal ellentétben a banánhéj nem tartalmaz káros vegyi anyagokat. Bár eltarthat egy ideig, amíg a hámlasztás kifejti a hatását, viszonylag ártalmatlan, és segít a pigmentfoltok és az öregedő bőr elleni küzdelemben. Egyszerűen dörzsölje végig egy banánhéj belsejét az arcán és a nyakán, majd néhány perc múlva öblítse le. Ezt akár minden nap is megteheti.
Ki gondolta volna, hogy egy ilyen szerény gyümölcsnek ennyi előnye lehet? Itt az ideje, hogy beillessze a banánt a napi étrendjébe! Keverje bele turmixokba vagy palacsintatésztába. Édes nassolnivalóra vágyik? Fagyassza le a banánszeleteket, és törje össze, hogy egy egészséges banánfagylaltban gyönyörködhessen.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.