Tippek

12 brilliáns trükk, hogy megtisztíts olyan dolgokat, amikről el sem tudtad képzelni, hogy megtisztíthatók!

A hidegebb idő beköszöntével egyre többet tartózkodunk a lakásban. A napok rövidebbek, hamarabb sötétedik, ilyenkor tényleg otthon érezzük magunkat a legjobban. Még fontosabbá válik, hogy a lakás kitakarítását, rendben tartását szem előtt tartsuk és megtisztítsunk olyan holmikat is, melyekkel egész évben nem sokat foglalkozunk.

Azonban rengeteg olyan használati tárgy van, amiről sosem gondolnánk, hogy tisztíthatók, de legalábbis nem vagyunk benne biztosak, hogyan is kéne nekifognunk a megtisztításuknak. Az alábbi trükkökkel könnyedén fog menni!

1. Hajkefék

Valószínűleg te is több hajkefét gyűjtöttél össze az évek során. De arra soha nem gondoltál, hogy meg is kéne tisztítanod. Gondolj bele, naponta hányszor használod a hajkefédet, mennyi zsír, korpa, por és kosz rakódhat le rá. Amikor a frissen mosott hajadon végighúzod, mindez a szennyeződés ott marad a hajszálakon, ez pedig nem nevezhető éppen ideálisnak.

A tiszta hajkeféhez először is távolítsd el a belerakódott hajszálakat. Majd vegyél egy bögre meleg vizet, egy teáskanál sampont és egy teáskanál szódabikarbónát, majd keverd össze az egészet egy régi fogkefével. Áztassuk bele a hajkefét, végül öblítsük le hideg víz alatt.

clean1

2. Sminkecsetek

A sminkecsetek megtisztítása nem egyszerű. Vigyáznunk kell, hogy tönkre ne tegyük őket, különösen, mert nem olcsó mulatság lecserélni a teljes készletünket. Ezzel a megoldással azonban kíméletesen végezhetjük a tisztítást és megszabadulhatunk az ecsetben lappangó baktériumoktól is.

Egyszerűen keverjünk össze 2 rész mosogatószert 1 rész olívaolajjal, öntsük a keveréket egy lapos tányérra és óvatosan forgassuk bele az ecseteket.

3. Fürdőszobai csempe

A fürdőszobai csempék eredeti szépségét megőrizhetjük, ha megelőzzük a fugák elszíneződését. Ehhez használjunk egy egyszerű gyertyát, ezzel dörzsöljük át a csempék közt a fugákat. A viasz védőréteggel vonja be a fugát, így ha zuhanyzunk, a víz lecsorog róla és nem fogja elveszíteni eredeti színét.

clean2

4. Vízkő lerakódások

Téged is idegesít, mikor a csapon kemény, fehér lerakódások jelennek meg? Ez gyakran előfordul azon háztartásokban, ahol kemény a víz. A vegyszerek használata is szóba jöhet, de ezeknek a hatóideje általában hosszú. Helyettük jobb, ha a natúr ecetet vetjük be!

Vegyünk egy rongyot és áztassuk bele az ecetbe. Csavarjuk a rongyot a vízcsap köré és hagyjuk rajta 1 órán át. Miután levettük a rongyot, a csapot enyhén dörzsöljük át egy szivaccsal, hogy a feloldódott lerakódásokat is eltávolíthassuk.

5. Kenyérpirító

Ugye egy kezeden meg tudod számolni, hányszor tisztítottad meg a kenyérpirítódat, mióta megvetted? Hogy végre ezt a műveletet is elvégezhesd, húzd ki és hagyd kihűlni a pirítót. Végy egy régi fogkefét, nedvesítsd be, majd kezd vele óvatosan dörzsölni a szálakat. Szappant ne használj, mert nem fogod tudni leöblíteni! Használj egy nem karcoló szivacsot és kívülről is dörzsöld át a készüléket. Ha a borítása rozsdamentes acél, használj borkősavat, kevés vízzel készíts belőle pasztát, hogy a pirítód újra ragyogjon!

6. Öntöttvas serpenyő

Hihetetlenül nehéz tisztán tartani, mégis meg kell tenni ennek érdekében mindent, különben dobhatjuk a kukába a serpenyőt. Amikor megvásároljuk, a legtöbb terméken feltüntetik, hogyan ne tisztítsuk. Ám hogy mégis hogyan csináljuk, arról nem sok szó esik.

Teljesen természetes anyagok segítségével is elvégezhetjük a tisztítását. Szórjunk sót a serpenyőbe, majd egy félbevágott burgonyával dörzsöljük át a serpenyő alját körkörös mozdulatokkal. Nyugodtan csináld erősen! Ha már tiszta, öblítsd le vízzel és szárítsd meg.

7. Tálak és serpenyők alja

Az edények aljának megtisztításáról rendszeresen megfeledkezünk. Természetes, hogy azt a részüket tisztítjuk meg, amiben főzünk, de nézzük csak meg az aljukat! Égésnyomok és kosz mindenütt!

Szórjuk be a serpenyő vagy a tál alját szódabikarbónával és adjunk hozzá pár csepp vizet, hogy paszta állagot kapjunk. Dörzsöljük át vele a foltot, hagyjuk hatni 5 percig, majd egy puha szivaccsal távolítsuk el. Az edények úgy fognak kinézni, mintha még soha nem használtuk volna őket!

clean3

8. Matrac

A rövidebb napok azt is jelentik, hogy több időt töltünk az ágyban. Ezért extra tiszta ágyra van szükségünk és ez alatt nem csupán a lepedő meg az ágynemű rendszeres cseréje értendő. Ideális esetben minden évszakban egyszer kiporszívózod az ágymatracodat. Hogy szagtalanítsd, szórd be szódabikarbónával, hagyd rajta 30 percig, majd porszívózd ki. Ha még nincs, szerezz be matracvédő huzatot!

9. Tükrök

A tükröket azért nehéz tisztítani, mert a legapróbb csík is azonnal látható lesz rajtuk. Ez pedig igazán bosszantó látvány a reggeli készülődéskor.

Hogy megszabaduljunk a csíkoktól, egy vattakorongra csepegtessünk alkoholt és dörzsöljük át vele óvatosan a foltos felületeket. A csíkok szinte azonnal eltűnnek! A tükör többi részének megtisztításához keverj össze egy rész ecetet és egy rész vizet, öntsd a keveréket egy szórófejes flakonba és spriccelj belőle a tükörre. Egy puha ronggyal már könnyedén elvégezheted a tökéletes tisztítást!

10. Különleges formájú üvegek és vázák

Ha van néhány szép üveged vagy vázád otthon, jól tudod, milyen bosszantó, amikor magukba gyűjtik a koszt. Egy egyszerű trükkel azonban megtisztíthatjuk őket.

Vágjunk el egy szivacsot olyan méretűre, hogy beleférjen az üveg vagy a váza nyakába. Mindkét szivacsdarab oldalába készítsünk egy kis hasítékot, ahova belehelyezhetünk egy apró mágnest. Így a szivacsok vonzani fogják egymást.

Az egyik szivacsot helyezzük az üveg belsejébe, míg a másikkal kívülről végezzük a tisztítást. Így egyszerre csillogóvá varázsolhatjuk az üveget és a szivacsot is könnyedén kiszedhetjük a belsejéből.

clean4

11. Mennyezeti ventillátor

Nehéz megtisztítani, mivel a plafonon van és nehezen elérhető. Nem beszélve arról, hogy ha a seprűvel hadonászunk, csak még nagyobb koszt csinálunk. A módszer azonban egyszerű! Fogj egy párnahuzatot és a ventillátor mindegyik lapátjára húzd rá teljesen. Ahogyan húzod lefelé, fordítsd ki a huzatot, így az magába gyűjti a port és nem lesz minden koszos körülötted. Pofonegyszerű!

12. Autókárpit

Nem kell egy csomó pénzt költeni feleslegesen autótakarításra!

Keverj össze egyenlő mennyiségű szódavizet, mosogatószappant és ecetet. Töltsd a keveréket szórófejes flakonba, jól rázd össze, hogy elkeveredjen. Szórd a kárpiton lévő foltra és hagyd állni néhány percig. Végy egy kefét és körkörösen kezd el dörzsölni a foltot. Végül gőztisztítóval vagy porszívóval menj át rajta.

Forrás:  bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial