A hagyma nem szereti a magas páratartalmat és a magas hőmérsékletet. Ilyen körülmények között gyorsan rothadni kezdhet. Ne tárolja a hagymát műanyag zacskókban. Bármilyen zöldség hosszú ideig használható, ha tudja, hogyan kell helyesen tárolni, és milyen körülmények nem megfelelőek számára.
A hagyma tárolási körülményei nagyon hasonlóak a fokhagymáéhoz – a magas páratartalom és a meleg nem megfelelő. A hagymát a legjobb hűvös, száraz, sötét és jól szellőző helyen, például raktárban, pincében vagy garázsban tárolni. A hagyma héjában és hámozás után történő tárolásáról az alábbiakban olvashat.
Tippek a hagyma biztonságos és hosszú tárolásához
Tipp 1: A hagyma optimális tárolási hőmérséklete 4-10 fok. Ez a hagyma számára a legjobb állapot.
Tipp 2: Fontos, hogy a penész és a rothadás megelőzése érdekében gondoskodjunk a jó szellőzésről. Egy nyitott kosár, egy hálós zsák vagy akár egy harisnyanadrág is megteszi.
Tipp 3: Ne hagyja a hagymát műanyag zacskókban, mert a rossz légáramlás miatt gyorsan megromolhat.
Tipp 4: A sötétség segít a hagyma hosszabb eltarthatóságában. A napfény hiánya csökkenti a hőmérséklet és a páratartalom ingadozását.
Tipp 5: Ne tartsa az egész hagymafejet a hűtőben, mivel az könnyen magába szívja a nedvességet. Ettől a hagyma megpuhulhat és gyorsabban megromlik.
Hogyan kell tárolni a különböző hagymafajtákat
A hámozott, szeletelt, sült és párolt hagymákra vonatkozó tárolási szabályok eltérőek.
A hámozott egész hagymát légmentesen záródó edényben, 4 Celsius-fokos hőmérsékleten legfeljebb 10-14 napig lehet tárolni.
Az apróra vágott hagymát fóliába csomagolva hűtőszekrénybe lehet tenni vagy lefagyasztani.
Az elkészített hagyma (sült, főtt, párolt) 3-5 napig eltartható légmentesen záródó edényben.
A savanyított hagyma körülbelül 6 hónapig tartható el. A savanyításhoz a megtisztított hagymát tegye egy üveg- vagy kerámiaedénybe, amelyet ecettel, só, cukor és fűszerek keverékével töltsön meg.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.