Blogolunk / Egészség

Tíz szabály az egészséges gyomorért

loading...

A legtöbben gondoskodunk arról, hogy az asztalunkra kerülő ételek ízletesek és táplálóak legyenek. Azonban csak kevesen gondolunk arra, hogy mi a jó a szervezetünknek, és ennek következtében a gyomrunk szenved.

De ez nem jelenti azt, hogy a jót vagy az egészségeset kell választanunk. Bizonyos étkezési szabályok betartásával nemcsak az ízlelőbimbóidat elégítheted ki, hanem a gyomrod is egészséges marad.

10 szabály az egészséges gyomorért.

1. Az első szabály, hogy a nap folyamán egy teljes értékű étkezést fogyasszunk. Ez azt jelenti, hogy legalább 3 étkezést (reggeli, ebéd és vacsora) kell fogyasztani. Gyakran hallani, hogy az ember azért nem reggelizik, mert nem akar. Ez nem helyes! A reggelizés szükséges, és helyesen kell végezni. A reggeli étkezéshez gabonafélék, zabpehely, sajt, túró, joghurt és gabonakenyér alkalmas.

Körülbelül 4 óra elteltével lehet falatozni. Ez lehet gyümölcs vagy dió. Ahhoz, hogy az ebéd teljes legyen, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat kell tartalmaznia. Legalább 3-4 órával lefekvés előtt vacsorázzon, és az elfogyasztott étel legyen könnyű. Hiszen este minden létfontosságú folyamat lelassul a szervezetben, és ha túl sokat vagy valami nehéz ételt eszik, a gyomornak nem lesz ideje feldolgozni az egészet. A feldolgozatlan kalóriák lerakódnak a derékon.

2. Váljon szokásává, hogy minden nap körülbelül 500 g friss gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.

3. Ha törődik a gyomra egészségével, építsen be gabonaféléket az étrendjébe (pl. gabonakenyeret, búza- és/vagy hajdinakását).

4. Próbálja meg elkerülni a túlevést. Még ha az ünnepi asztalnál ülsz is, tarts egy kis szünetet, és sétálj egy kicsit, mielőtt visszatérsz az asztalhoz.

loading...

5. A kolbászok és virslik fogyasztását jobb, ha főtt és/vagy sült hússal helyettesítjük.

6. Ne igyon vizet étkezés közben és közvetlenül étkezés után. Jobb, ha 30-40 perccel az étkezés előtt vagy 1-1,5 órával utána iszunk vizet.

7. Jól rágja meg az ételt, hogy ne terhelje meg a gyomrát.

8. Egy nehéz étkezés után mindig aludni akarsz, ezt nem szabad megtenned. Jobb egy rövid séta, de a nagy fizikai erőfeszítés is ellenjavallt.

9. Ha fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget érez a gyomor környékén, ne legyen türelmes, forduljon gasztroenterológushoz. Ez lehetővé teszi, hogy a betegséget korai stádiumban észlelje, és ne hozza kritikus állapotba. Még ha a félelmei nem is igazolódnak be, nincs vesztenivalója. Az időben felismert betegséget gyorsabban és hatékonyabban lehet kezelni, mint az elhanyagolt esetet.

10. A fizikai aktivitás létfontosságú a gyomor-bélrendszer megfelelő működéséhez. Ideális esetben ez vagy egy edzőterem, vagy egy csoportos edzés (fitness, alakformálás, aerobic stb.), de ez nem szükséges.
A legolcsóbb megoldás a gyaloglás. Egy normál, lefekvés előtti 1 órás séta elegendő ahhoz, hogy az egész tested formában maradjon. Így elkerülheted a sok problémát, ami akkor fordulhat elő, ha a gyomrod nem működik megfelelően.

Figyelem! A negatív következmények elkerülése érdekében konzultáljon orvosával vagy fitoterapeutájával, mielőtt a különböző betegségek kezelésére népi készítményeket használna!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial