Blogolunk / Egészség

Napégés – kezelés népi jogorvoslatokkal ☀️

loading...

A leégés talán a leggyakoribb sérülés, amit nyáron elszenvedünk. A legbosszantóbb mert nagyon rossz időben (nyaralás alatt) jelenik meg, másodszor, mert látszólagos jelentéktelensége miatt nem megyünk a kórházba, és a szokásosnál sokkal tovább kezeljük.

Mindazonáltal a megfelelő megközelítéssel és a rendelkezésre álló eszközök hatékony felhasználásával a hatások gyorsan kezelhetők.

A napégés népi gyógymódokkal való kezelése kiváló eredményeket hoz, ha időben elkezdi.

Elsősegély napégés esetén

Az első teendő, hogy vegyen egy hűvös zuhanyt – ezt 10-15 percig végezze. Ez hidratálja a bőrt, csökkenti a testhőmérsékletet és jelentősen csökkenti a fájdalmat. Nagyon fontos, hogy a víz hőmérséklete kellemes legyen: az égett bőr azonnal reagál, ha melegebb, mint ha hűvös.

Ezután továbbléphet a kezelésre. Szinte minden, amire szüksége van, megtalálható otthon: nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a hűtőben vagy a kertben.

Hogyan kezeljük a leégést otthoni jogorvoslatokkal?

Tejsavas termékek használata

loading...

Az egyik legrégebbi módszer, egyszerű és hozzáférhető: az égett területet savanyú tejjel, kefirrel, természetes joghurttal (gyümölcsadalékok és cukor nélkül) kell bekenni. Néha a tejföl is szerepel ezen a listán, de zsírtartalma miatt kedvező környezetet teremt a mikroorganizmusok fejlődéséhez a sérült bőrön.

Nyers zöldségekkel való kezelés

Burgonya, sárgarépa, sütőtök – ezek közül szinte biztos, hogy bármelyik kéznél van, és ezek a zöldségek mind jó népi gyógymódok a leégés ellen. Segítenek hűteni az égett területet, pótolják a nedvességhiányt és enyhítik a fájdalmat. Reszelje le a burgonyát vagy sárgarépát egy finom reszelőn, a puha tököt villával lehet pürésíteni, a kapott masszát egyenletesen eloszlatni egy darab tiszta pamut ruhára vagy több réteg gézre hajtogatni, és az égett területre helyezni. Ezt a borogatást addig kell tartani, amíg nem kezd felmelegedni. Amint a kellemes hűvös érzés megszűnik, cserélje ki a reszelt masszát a következő adaggal.

Ugyanilyen hatást vált ki a friss káposztalevél, de nem reszeljük le, hanem több helyen megszúrjuk, hogy a leve felszabaduljon, és a test érintett területeire kenjük.

A méz nagyszerű fájdalomcsillapító és fertőtlenítő népi gyógymódnak bizonyult a leégés ellen. Adjon egy evőkanál természetes mézet 100 gramm reszelt nyers zöldségpéphez, keverje jól össze, és két órán át használja borogatásként. Egy ilyen borogatás nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem a gyógyulást is felgyorsítja, és sok esetben megelőzi a hólyagok kialakulását.

A legvédtelenebb testrész az arc. Bármennyire is ápoljuk bőrünket, a gyakori leégés az arcon és a nyakon gyorsan öregíti, érdessé és vékonyabbá teszi, és korán ráncokat okoz. Ha leég az arcán, a kezelésnek arra kell irányulnia. Ha tehát a reggeli napsütésben tett séta után kipirosodik az arca, ami látászavarokat okoz (ami szemégésre utal) és duzzanatot okoz, mielőbb forduljon orvoshoz. Enyhe égési sérülések esetén ugyanúgy járjon el, mint máskor: merítse az arcát egy hideg vízzel teli tálba, és alkalmazzon maszkot tejtermékekből: joghurtból vagy kefirből. Ne hagyja, hogy a maszk megszáradjon az arcán, amint elkezd zsugorodni, nedves ruhával távolítsa el, és tegyen fel egy új réteget.

Általában a napégés jól kezelhető népi gyógymódokkal, mivel nem olyan mély, mint más típusú égési sérülések. Ne feledje azonban, hogy néhány napba telhet, mire teljesen felépül – és még a rövid ideig tartó napozást is mindenképpen kerülni kell, mivel a bőr ebben az időszakban különösen érzékeny.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial