Blogolunk / Egészség

Milyen kockázatokkal jár az otthoni mezítláb járás?

loading...

Úgy tűnhet, hogy semmi baj nincs ha mezítláb járunk. És valószínűleg sokan hallották már, hogy például májusban és júniusban mezítláb futni a harmatos fűben még egészséges is. A szakértők azonban továbbra is óva intenek attól, hogy túl hosszú időre levegye a cipőjét, és így sétálgasson.

Ma a mezítláb járás kellemetlen egészségügyi következményeiről számolunk be. Sőt, a veszély akkor is leselkedik, ha valaki mezítláb járkál a saját házában vagy lakásában.

Az első dolog, amit figyelembe kell venni, hogy a mezítlábas lábak jobban ki vannak téve a baktériumoknak. Még a nemrég megtisztított padló is eléggé piszkos. És az összes ott lévő baktérium aktív kölcsönhatásba lép a csupasz és védtelen lábakkal. Aztán ott vannak a bőr- és körömproblémák…

Biztonságos mezítláb futni?

A mezítláb futás még tiszta felületen sem egészséges. Egy dolog puha, zöld füvön járni, és egészen más aszfalton vagy járólapon lépkedni. Bármilyen kemény felület túlterheli az izmokat, és fájdalmat okoz a test különböző részein.

Hasznos a mezítláb futás?

loading...

Persze, egy nehéz nap után jó mezítláb járni. De egy ilyen hirtelen rohanás könnyen eséshez és sérüléshez vezethet. Ezért a csúszós felületen nem szabad könnyelműen viselkedni, és figyelmen kívül hagyni az alapvető biztonsági szabályokat.

A kemény felületeken való mezítlábas járás is okoz némi kárt a hátban. Az a tény, hogy a súly egyenetlenül oszlik el a mezítlábas lábon, ami csak súlyosbítja annak deformációját. Ráadásul további terhelés éri a hátat és a térdeket.

A cipő fontossága

A lábbeli elengedhetetlen. És jó minőségűnek kell lennie, megfelelő párnázott talppal, amely tompítja és védi a sarkat. A gyönyörű női magas sarkú cipők nem tartoznak ezek közé a cipők közé. Napi 2-3 óránál többet járni bennük nagyon nem kívánatos.

A szakértők sajnálják, hogy az emberek divatos és szép cipőket választanak, de a kényelem az utolsó dolog, ami eszükbe jut. Az edzőcipő, cipő és csizma kiválasztása nagyban meghatározza a láb egészségét. Ennek jelentőségét pedig nehéz túlbecsülni.

Ezért a mezítláb járás még otthon is rossz döntés. Ez a legegyszerűbb módja a mozgásszervi problémák súlyosbodásának. Ráadásul a védtelen lábak folyamatosan érintkeznek nemcsak a felülettel, hanem az összes ott lévő baktériummal is. És ez sem fog jót tenni.

Mezítláb járkál a ház körül? Ossza meg tapasztalatait a hozzászólásokban.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial