Blogolunk / Egészség / Kert

Miért igyekszik mindenki egy mézbogyó bokrot ültetni a telkén, az élet valóságos elixírjét

loading...

A kiegyensúlyozott táplálkozás a jó egészség és vitalitás alapja. A természet természetes erőforrás, ezért olyan fontos, hogy étrendünk gyümölcsökben és zöldségekben gazdag legyen. A tudomány nem áll meg, és a tudósok évről évre újabb és újabb tulajdonságait fedezik fel ennek vagy annak a terméknek. Ezúttal egy életelixírt fedeztek fel. Ez a Kék mézbogyó.

A szerkesztők ma egy egyedülálló bogyóról mesélnek, amely csodákra képes a testtel, képes visszaadni a fiatalságot és az erőt.

Kék mézbogyó

A Kék mézbogyó Kamcsatkában őshonos. Ázsia északi és keleti régióiban is őshonos. Külső megjelenése hasonlít az amerikai fekete áfonyáéhoz, azzal a különbséggel, hogy alakja hosszúkásabb, és a tetején viaszos patinájú. A bokrok akár 2 méter magasra is megnőnek. A növényt különösen vitamintartalma miatt kedvelik.

A bogyó viszonylag könnyen termeszthető és gondozható. Nagyon időjárásálló, és akár -45⁰C-ig is elviseli a hideget. A növekedési időszak márciusban kezdődik. Áprilisban már megjelennek az illatos virágok a mézbogyó bokron. Ez még az első szamócák érése előtt van. A bokor azonban csak az ültetést követő második évben kezd termést hozni.

A mézbogyó termesztéséhez különös figyelmet kell fordítania a talajra, amelyben a bokor nőni fog. A legjobb áteresztő, humuszban gazdag, nedves, enyhén savanyú pH-jú talajba ültetni. A kamcsatkai szépség jól beporzó cserje. Ezért jól megfér együtt más bogyósgyümölcsű cserjékkel, amelyek a mézbogyóval egy időben kezdenek virágozni.

A cserjék közötti ajánlott távolság egy méter. A bokrot a kert vagy a zöldségeskert napos oldalára érdemes ültetni.

A mézbogyó földbe ültetése tavasszal, áprilisban a legjobb. Október végén vagy november elején is megteheti. A legjobb, ha ültetés előtt trágyázzuk a talajt trágyával vagy komposzttal. Így könnyebben meghonosodik. Az első metszést csak az ültetés után 4-5 évvel lehet elvégezni, amikor a bokor már kellően megnőtt. A gyökérrothadás megelőzése érdekében gondosan öntözzük a bokrot.

loading...

A mézbogyót április elején, virágzás előtt vagy július végén, közvetlenül a terméskötődés után trágyázza. Nem szereti a gyomokat, ezért rendszeresen ellenőrizze és távolítsa el a nemkívánatos szomszédokat.

Igénytelensége ellenére a mézbogyó nagyon érzékeny a gombabetegségekre. A leggyakoribb betegség az antracnózis. A bokron barna foltok jelennek meg. A betegségtől való megszabaduláshoz távolítsa el a fertőzött ágakat és leveleket, és permetezze le a bokrot.

A kamcsatkai szépség a kártevők, például, a levéltetvek és a pillangós hernyók támadására is érzékeny. Ellenük kémiai rovarölő szerek használata ajánlott.

Miért termessze a mézbogyót parcellán?

A mézbogyó termesztése parcellán a szépség és a hosszú élettartam elixírjét adja. Egy ilyen kis bogyó vitaminok és nyomelemek egész kincsestárát rejti magában. A mézbogyó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, megakadályozza a krónikus betegségek kialakulását, kiküszöböli a szabad gyökök hatásait.

Emellett lassítja az öregedési folyamatot és támogatja az immunrendszer működését. Egyesíti a B-, C- és A-vitamin csoportokat, valamint a magnéziumot, foszfort, kalciumot és káliumot.

A mézbogyót gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére használják. Segít továbbá csökkenteni a vérnyomást és a szívvel kapcsolatos betegségek kockázatát. A mézbogyó frissen, fagyasztva, tinktúrának és lekvárnak elkészítve fogyasztható.

Ossza meg a hozzászólásokban a mézbogyó termesztési titkait vagy ízletes receptjeit.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial